Toonbankpil

Susan Wood is boos opgestapt als directeur vrouwengezondheidszorg bij bij de Amerikaanse Food and Drug Administration, omdat haar bazen tegen alle wetenschappelijke adviezen in besloten dat de morning-after-pil voorlopig niet zonder doktersrecept mag worden verkocht.

Alles wijst er op dat de FDA-bazen zijn gezwicht voor zware politieke druk van conservatieven die de beschikbaarheid van de morning after-pil zien als een mogelijkheid om ongestraft ondoordacht snelle seks te hebben. Alle wetenschappelijke adviesorganen van de FDA, de Amerikaanse overheidsinstantie die over de toelating van geneesmiddelen beslist, adviseerden voor de omzetting van de morning-afterpil van receptgeneesmiddel naar vrij verkrijgbaar medicijn. Alleen voor vrouwen jonger dan 17 jaar zou de pil uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar blijven.

De FDA had aan de Senaat beloofd om voor 1 september een beslissing te nemen, maar nu is het oordeel uitgesteld. Voor onbepaalde tijd, want de FDA heeft eerst maar eens een periode van 60 dagen ingesteld waarin iedereen die het wil commentaar kan leveren. Wat er daarna gebeurt is nog ongewis.

In haar afscheidsbrief schrijft ze dat ze niet langer kan werken onder een baas die tegen alle wetenschappelijke adviezen in een besluit neemt waardoor ``vrouwen nog steeds beperkte toegang hebben tot een product dat ongwenste zwangerschappen voorkomt en het aantal abortussen reduceert. Ik heb de afgelopen 15 jaar gewerkt om te bevorderen dat de wetenschap tot goede beslissingen in de gezondheidszorgpolitiek leidt.'' Maar dat lukt nu niet meer.

Woods terugtreden was voorpaginanieuws in de VS. De redactie van de New England Journal of Medicine zette een commentaar online onder de titel `A Sad for Science at the FDA.''

    • Wim Köhler