Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Duitsland kiest. De NOS doet rechtstreeks verslag van de verkiezingen in Duitsland, een duel tussen Angela Merkel van de CDU-CSU en de huidige bondskanselier Gerhard Schröder van de SPD. Merkel hoopt op een meerderheid samen met de liberalen, Schröder wil verder regeren met de Groenen. De stemlokalen sluiten om 18.00 uur. Zowel op tv als radio en internet. Nederland 2, 17.50 - 19.05 u. Radio 1, 18.00 - 20.00u. en site: www.duitslandkiest.nl. Op het Duitse ARD vanaf 17.00 vrijwel continu, met om 21.50 Sabine Christiansen, en op ZDF vanaf 16.45 uur.

Buitenhof. Maxime Verhagen, fractievoorzitter van het CDA, over de compensatie die hij de burgers wil geven voor de stijgende energieprijzen. Dinsdag is het prinsjesdag en presenteert het kabinet de rijksbegroting. Tweede gast is Henk Don, directeur van het Centraal Planbureau, die vertelt over de zin en onzin van het koopkrachtplaatje. Zijn de berekeningen van het kabinet te vertalen naar de vooruitzichten voor een gezin? Presentatie Paul Witteman. Ned 3, 12.10-13.00 u.

Netwerk. Over marktwerking in de zorg. Hebben artsen, ziekenhuizen en verzekeraars vertrouwen in het nieuwe zorgstelsel dat per 1 januari ingaa?. Wordt het beter? Blijft de zorg toegankelijk? En wat zijn de financiële consequenties voor patiënten? Ned 1, 20.30 - 21.05u.

DOCUMENTAIRE

R.A.M. Arnon Grunberg op zoek naar kijkcijfers. Zie pagina 2. Ned 3, 23.05-24.00u.

Africa Live. Een documentaire over de Afrikaanse versie van Live Aid, op initiatief van de Senegalese muzikant Youssou N'Dour. Met ook beelden van de optredens, dus muziek van Afrikaanse sterren als Rokia Traore, Manu Dibango en Salif Keita. Het concert was in maart in Dakar en de opbrengsten gaan naar de strijd tegen malaria. Ned 3, 13.00-14.50 u.

Tegenlicht: De geur van het paradijs (deel 2) Vier jaar na de vernietiging van de Twin Towers lijkt West-Europa `aan de beurt'. Afgelopen zomer werd vooral het Engeland van Tony Blair geconfronteerd met de gewelddadige overtuigingen van de radicale islam. Tweede deel van een documentaire die op zoek gaat naar het uitheemse denken en geloven. Een denken en geloven dat inmiddels tot veel terreur heeft geleid, en voor permanente dreiging zorgt. Ned 3, 20.55-21.55u.

KUNST

Vrije Geluiden: John Lennon - Gimme Some Truth. Documentaire over het totstandkomen van Lennons solo-album Imagine uit 1971. Het geheel is gefilmd met een 16-millimetercamera tijdens de opnames van het album Imagine dat in Amerika en Groot-Brittannië de eerste plaats veroverde en nu geldt als een klassieker. Ned 3, 11.00-12.00u.

Rolf on Art. Rolf Harris bezoekt Madrid voor een portret over de Spaanse schilder Goya. BBC 1, 19.15-19.45 u.

SPORT

De Wedstrijden: Eredivisie. Met samenvattingen van onder andere AZ-Ajax, Feyenoord-Heerenveen en Groningen-PSV. Talpa, 19.00-20.30 u.

Golf. Finale wereldkampioenschap matchplay vanaf Wentworth. Sunday Grandstand op BBC 2, 13.35-14.20 en 15.20-19.15 u.

Wielrennen: Laatste etappe van de Ronde van Spanje. Studio Sport, Ned 2, 13.00 - 1745u.

FILM

Tur & Retur / Immediate Boarding (Ella Lemhagen, 2003, Zweden). Openingsfilm van Cinekid 2004 behandelt echtscheiding en de eenzaamheid van kinderen van gescheiden ouders op een lichtvoetige, bijna ironische manier. Ned.3, 9.30-10.59u.

My Blue Heaven (Herbert Ross, 1990, VS). Liedjes, waaronder de titelsong van Fats Domino, spelen commentariërende rol in deze kleinschalige oefening in nonsens. Zelfingenomen Steve Martin is een Italiaanse kruimeldief die, door de FBI voorzien van een nieuwe identiteit, is neergeplant in Nergenshuizen. Ook met Rick Moranis, Carol Kane. Veronica, 18.40-20.30u.

No Trains, No Planes (Jos Stelling, 1999, Nederland). Stelling glimlacht melancholiek over Hollandse folklore in landerige Cheers-variant. In bruin café vol losers en dromers is nauwelijks sprake van een plot, al is een van de stamgasten van plan de volgende dag zelfmoord te plegen. Met Dirck van Dijck, Ellen ten Damme, Henri Garcin, Gene Bervoets, Katja Schuurman, Peer Mascini, Leny Breederveld. Ned.3, 19.15-21.00u.

The Siege (Edward Zwick, 1998, VS). IJzervreter Bruce Willis geeft leiding aan de staat van beleg in Manhattan nadat bij islamitische zelfmoordacties honderden Amerikaanse buspassagiers en schoolkinderen om het leven zijn gekomen. Curiosum, dat eertijds volgens deze krant struikelde ,,over iets te veel ongeloofwaardigheden'', draait uiteindelijk om de onderlinge animositeit tussen FBI (Denzel Washington), CIA (Annette Bening) en leger (Willis). RTL5, 20.30-22.35u.

Harry Potter and the Philosopher's Stone (Chris Columbus, 2001, GB/VS). Best bezochte speelfilm van 2001 trok op z'n sloffen meer dan 2 miljoen bezoekers in ons land. Eerste film naar boekenserie van Engelands rijkste ex-bijstandsmoeder, geregisseerd door een Amerikaan, is een toonbeeld van visuele verbeeldingskracht, maar het boek was spannender. SBS6, 20.30-23.40 u., onderbroken door Hart van Nederland en Piets weerbericht.

Starship Troopers (Paul Verhoeven, 1997, VS). Zesde Amerikaanse film van Verhoeven is een spectaculair, sardonisch spel met de paradoxen van Amerikaans militair heldendom. Fascistische beeldtaal doorspekt karikaturale sciencefiction over de strijd van gedrilde schoolvrienden, in dienst van het leger van de Wereldfederatie, tegen reusachtige, moordlustige insecten van een andere planeet. Veronica, 20.30-22.50 u.