Televisie en Radio Voorkeur

PRAATPROGRAMMA

Kassa. Over de populairste brandstof van dit moment door de dure benzine: LPG. Het programma zet de voors en tegens op een rij. Ook aandacht voor de irritante loterijen. Wie stopt de (soms misleidende) acties van loterijen? Ned.3, 19.00-19.35u.

De TV-show. Gesprek met acteur/cabaretier Viggo Waas, hoe Johan Cruyff, Marco van Basten, Ronald Koeman, Ronaldo, Frank en Ronald de Boer de afgelopen 25 jaar te zien waren, een optreden van tekstdichter en zanger Ramses Shaffy en kinderen met een ernstige spierziekte verwoorden en tekenen hun grote droom. TROS, Ned. 1, 21.00-21.55u.

Debat op 1. Volgens de Adviescommissie voor vreemdelingenzaken (ACVZ) is het weren van buitenlandse imams in strijd met de vrijheid van godsdienst. Maar het CDA en de PvdA willen toch aan de maatregel vasthouden. Stelling van het debat van vanavond: Moslims mogen imams uit het buitenland halen. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk komt de stelling bestrijden en Ahmed Marcouch van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omgeving (UMMAO) gaat de stelling verdedigen. EO/NCRV, Ned. 1, 20.30-21.00u.

AMUSEMENT

Numb3rs. Amerikaanse serie over een gedreven FBI-agent (gespeeld door Rob Morrow) die bij zijn werk vaak de hulp inroept van zijn broer, een knappe wiskundige (David Krumholtz). SBS6, 23.20-00.20u.

FILM

Antz (Eric Darnell & Tim Johnson, 1998, VS). Tweede computeranimatiefilm van Spielbergs DreamWorks, na Toy Story. Van de stem van Woody Allen voorziene werkmier met minderwaardigheidscomplex groeit in totalitaire kolonie uit tot opstandige held. Ook met de stemmen van o.a. Sharon Stone (prinses Bala) en Sylvester Stallone (soldatenmier Weaver). RTL7, 20.30-22.00u.

Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994, Engeland). Aangenaam-sentimentele relatiekomedie zonder filmische pretenties speelt zich uitsluitend af tijdens vier huwelijksfeesten en een begrafenis. Scenarist Richard Curtis en regisseur Newell volgen excentrieke groep vrienden uit de Britse 'upper class', die er geen van allen over denken zelf ooit te trouwen, totdat Hugh Grant de hoed van Andie McDowell opmerkt. Net5, 21.00-23.15u.

Wilde mossels (Erik de Bruyn, 2000, Nederland). Eigenwijs regiedebuut van acteur-muzikant De Bruyn over lamlendigheid en de veilige beschutting der verveling op Schouwen-Duiveland. Fedja van Huêt worstelt als een Zeeuwse Hamlet met de geest van zijn overleden vader, de bezitterige liefde van zijn verre van onbaatzuchtige moeder (Will van Kralingen) en de keuze tussen Zijn en Niet Zijn. Film vertoont een bijna associatieve structuur en een spannende vormgeving, met gewaagd camerawerk van Joost van Gelder. Ook met Frank Lammers, Freek Brom, Angelique de Bruijne. RTL7, 22.00-0.20u.

De passievrucht (Maarten Treurniet, 2003, Nederland). Ongeïnspireerde verfilming van bestseller van wijlen Karel Glastra van Loon werd in deze krant minder fijnzinnig omschreven als ''even klootloos als zijn hoofdpersoon''. Peter Paul Muller gaat na de dood van echtgenote Carice van Houten obsessief op zoek naar de verwekker van zijn zoon. Ook met Halina Reijn. Ned.3, 22.35-0.25u.

The Wings of the Dove (Iain Softley, 1997, VS/Engeland). Slimme kostuumfilm van Brit Softley verplaatst de handeling in Henry James' roman uit 1902 een aantal jaren naar achteren, zodat Victoriaanse intrigante Kate Croy (Helena Bonham-Carter) een bevrijde vrouw kan worden. Fraaie kostuums en Venetiaanse locaties vervolmaken stijlvolle, maar oppervlakkige verfilming van vertelling over liefde en berekening. BBC2, 23.10-0.45u.

Monty Python's Meaning of Life (Terry Jones, 1983, Engeland). De Britse grapjassen keerden voor deze bioscoopfilm terug naar het van hun tv-werk bekende principe van de bonte verzameling losse sketches. De meest geruchtmakende toont een corpulente man die met onvoorstelbare stralen kots een chique restaurant bevuilt. Cannes, waar de film in competitie draaide (''want de Russen deden ook mee''), had de speciale juryprijs over voor dit absurde, smakeloze en dus oergeestige werkstuk. Net5, 23.15-1.15u.

A Room with a View (James Ivory, 1985, Engeland). Gracieuze en intelligente verfilming van E.M. Forsters roman (1907) doet recht aan diens subtiel humoristische kijk op de zeden en gewoonten van Engelsen die zich net beginnen los te maken uit het Victoriaanse keurslijf. Jongedame Lucy (Helena Bonham Carter) valt in Florence voor vrijdenker Julian Sands, maar verlooft zich in Engeland met geaffecteerde estheet Daniel Day Lewis. Ook met Maggie Smith, Denholm Elliott. RTL4, 0.10-2.10u.

RADIO

Tros Kamerbreed. Minister Donner van Justitie hoeft niet weg na alle commotie over de Schiedamse parkmoord. Nabeschouwing op het debat met de Kamerleden Aleid Wolfsen, justitiespecialist van de PvdA, en Lousewies van der Laan van D66. Ook een gesprek over de nota `Kiezen voor Landbouw' van minister Veerman met Harm Evert Waalkens, Kamerlid voor de PvdA en biologische boer, en Jan Heijkoop, vice-voorzitter van LTO Nederland. Radio 1, 11.00-12.00u.

Knetterende letteren. Gesprekken met de schrijvers Henk Bernlef en Kester Freriks. In het Forum met Nelleke Noordervliet, Arie Storm en Thomas Vaessens de vraag hoe het is gesteld met onze leescultuur. NPS, 747AM, 14.00-15.00u.

Opium. Acteur en scenarioschrijver over zijn roman Hélena en journalist Leonard Ornstein over Een verhaal van liefde en duisternis van de Israëlische schrijver Amos Oz. Voorts kunstenaar Ron Sluik over zijn kunstencentrum in de hoofdstad van Moldavië. En de column van Arjan Peters. AVRO, Radio 1, 19.00-20.00u.