`Tandarts' ontmaskerd

De vullingen die hij aanbracht begonnen al na een paar dagen af te brokkelen en zijn patiënten leden vaak hevige pijn doordat hij niet plaatselijk verdoofde. Toch duurde het anderhalf jaar voor een Iraanse vluchteling die zich uitgaf voor tandarts in Zuid-Londen werd ontmaskerd als een oplichter.

Omid Amidi-Mazaheri zit inmiddels voor twee jaar achter slot en grendel. Maar circa zeshonderd patiënten die hij onder handen nam zitten met de brokken. Ze kregen een oproep om hun bloed te laten testen. Mogelijk heeft hun `tandarts' zijn instrumenten niet ontsmet. Daardoor is er een kleine kans dat ze met hepatitis B of aids zijn besmet.

Amidi-Mazaheri, die claimde een tandartsopleiding te hebben genoten in Iran, kreeg aanvankelijk medewerking van een vrouwelijke tandarts met wie hij een verhouding had. Zij liet hem sommige van haar patiënten behandelen. Later werkte hij met een oudere tandarts samen, die in 2004 aan een beroerte overleed. De Iraniër maakte vervolgens af en toe van diens identiteit gebruik.

De pseudo-tandarts verdiende uitstekend en kocht onder meer een Mercedes-sportauto. Hij kleedde zich in pakken van de duurste designers. Maar politie en Nationale Gezondheidsdienst kregen argwaan en dat resulteerde dit voorjaar in een proces, waarbij hij en zijn geliefde tot celstraffen werden veroordeeld.