Shell uit race voor deelname Russisch gasproject

Oliemaatschappij Shell is niet uitgekozen als partner van het Russische Gazprom voor de exploitatie van een van 's werelds grootste gasvelden, dat onder de Barentszee ligt. Het is voor Shell weer een tegenvaller in Rusland.

Bestuursvoorzitter Alexej Miller van Gazprom maakte gisteren een shortlist bekend van vijf mogelijke partners voor deelname in het Shtokman-veld, dat vanaf 2010 gas moet gaan leveren. Dat zijn de Amerikaanse concerns Chevron en ConocoPhillips, de Noorse bedrijven Statoil en Norsk Hydro en het Franse Total. Begin volgend jaar zal Gazprom uit deze vijf potentiële partners twee of drie bedrijven kiezen die definitief deelnemen aan het project. Gazprom wordt leider van het project met 51 procent van de aandelen.

Geschat wordt dat het veld 3,3 biljoen kubieke meter gas bevat. De belangrijkste markt voor dat gas wordt Amerika, zo zei Miller in een toelichting.

Shell liet in een reactie weten ,,teleurgesteld'' te zijn over de beslissing van Gazprom. Het Brits-Nederlandse olieconcern heeft een strategische alliantie met het Russische bedrijf en is onder meer betrokken bij het omvangrijke gasproject Sachalin-II. De bedrijven maakten enkele maanden geleden een grote ruil bekend. Shell zou 25 procent van zijn belang in Sachalin-II afstaan aan Gazprom, in ruil voor een belang van 50 procent in het Zapoljarnoje-gasveld in West-Siberië. Maar Gazprom meldde onlangs die ruil te willen herzien, nadat Shell had gemeld meer te moeten investeren in Sachalin-II. Shell schat de kosten tot 2014 nu op 20 miljard dollar, een verdubbeling van de eerdere prognose.

Analisten schatten dat het Shtokman-veld een investering vergt tussen de 10 en 20 miljard dollar. Het opgepompte gas zal waarschijnlijk via pijpleidingen en als liquid natural gas (LNG) worden getransporteerd. LNG is sterk afgekoeld gas dat in vloeibare vorm via grote tankers wordt verscheept. Om het gas naar Amerika te krijgen is dit een goedkopere manier van transport dan via lange pijpleidingen op de bodem van de oceaan.

Volgens de Russische investeringsbank United Financial Group geeft de grote interesse voor het Shtokman-project aan ,,hoe belangrijk de Amerikaanse gasmarkt is geworden'' en hoe graag bedrijven toegang tot grote reserves in landen als Rusland willen zekeren.

Een deel van het Shtokman-gas zou voor Europa bestemd kunnen zijn. Het project zou kunen aansluiten op een nog te bouwen gasleiding van Rusland via de Oostzee naar Duitsland, waarvoor Gazprom eerder deze maand een contract tekende met de Duitse energiebedrijven Eon en Wintershall, onderdeel van chemieconcern Basf. Gazprom krijgt een meerderheidsbelang in dat project, net als in het Shtokman-project. Het past in het beleid van het Kremlin, dat een ferme greep wil houden op de eigen olie- en gasbronnen.