Russische justitie zoekt Timosjenko

Als de vorige week ontslagen Oekraïense premier Joelia Timosjenko naar Rusland gaat, zal ze daar worden gearresteerd. De Russische justitie heeft een eerder arrestatiebevel tegen Timosjenko weer van kracht verklaard.

Timosjenko wordt in Rusland beschuldigd in de jaren negentig, toen ze chef was van het Oekraïense elektriciteitsnet, pogingen te hebben ondernomen om ambtenaren van het Russische ministerie van Defensie om te kopen. Kort voor de Oekraïense presidentscampagne van vorig jaar, die uitmondde in de `oranje revolutie', werd in Moskou een arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd. Timosjenko heeft de beschuldigingen van de hand gewezen en ze bestempeld als een poging haar politieke carrière te schaden. Moskou beschouwt de uitgesproken ex-premier als een radicale politica die zich verzet tegen elke Russische invloed in Oekraïne.

Het arrestatiebevel werd tijdelijk buiten werking gezet toen Timosjenko door president Viktor Joesjtsjenko tot premier van Oekraïne werd gemaakt. Nu ze geen premier weer is, is het oude arrestatiebevel weer uit de la gehaald.