Paul McCartney:

Het twintigste liedjesalbum van Paul McCartney ná The Beatles (live-platen en klassieke uitstapjes niet meegerekend) wordt gesierd door een kiekje uit 1962, gemaakt door broer Mike achter de gordijnen van het ouderlijk huis in Liverpool. De jonge Paul McCartney met gitaar op een tuinstoel broedt bedachtzaam op liedjes als `She loves you' en `I want to hold your hand', die kort daarna de popwereld op zijn kop zouden zetten. Mindere songschrijvers kunnen alleen maar jaloers zijn op de staat van dienst die Sir Paul in de daaropvolgende 43 jaar opbouwde, zodanig dat hij vorig jaar als hoofdact op het Engelse Glastonburyfestival kon optreden voor een publiek dat hem als de peetvader van alle Radioheads en Coldplays onthaalde.

Een logische volgende stap leek het om McCartney te koppelen aan Radiohead-producer Nigel Godrich, die de gouden inval kreeg om de muzikanten naar huis te sturen en de oude Beatle op te dragen om zoveel mogelijk partijen zelf te spelen, van drums tot harmonium en cello. Chaos And Creation In The Backyard kreeg daarmee onwillekeurig een vergelijkbare intieme sfeer als het eerste solo-album McCartney uit 1970, met het verschil dat we er nu wat langer aan hebben kunnen wennen dat The Beatles niet meer bestaan. Bovendien put `Macca' enkele malen nadrukkelijk uit het oude vaatje van de Fab Four, in het `Blackbird'-achtige `Jenny Wren' en het naar `Penny Lane' terugwijzende `English tea'.

,,Looking through the backyard of my life'', begint hij zijn autobiografische bespiegeling in `Promise to you girl', een lied dat bij elke andere popmuzikant `Beatlesque' genoemd zou moeten worden. Dat het ondanks al die winnende factoren toch een tamelijk teleurstellend album is geworden, komt omdat het allemaal zo heerlijk knus en ouderwets klinkt. Mensen die dachten dat John Lennon de grote rocker binnen The Beatles was, wijzen we nog graag even op het feit dat het heftige `Helter skelter' aan Paul McCartney toebehoorde. Het vervolg moet dan ook onverbiddelijk zijn om Macca (63) met een jong en gretig rockbandje de garage in te schoppen.

Chaos And Creation In The Backyard

(Parlophone)***

    • Jan Vollaard