Pat Metheny/Ornette Coleman:

Toen zondagskind Pat Metheny in 1985 van ECM naar het label Geffen verhuisde, rekenden velen op een vlotte middle-of-the-roadplaat. De gitarist kwam echter met Song X, in twee dagen opgenomen met saxofonist Ornette Coleman, één van de aartsvaders van de avant-gardejazz, plus bassist Charlie Haden en drummer Jack DeJohnette. De plaat sloeg in als een bom, met name het dertien minuten lange `Endangered Species' dat in woeste schoonheid niet onderdeed voor Colemans roemruchte statement Free Jazz uit 1960.

Dat Song X nu is heruitgebracht, opnieuw gemixt en gemasterd, is mooi. Nog mooier is dat er vóór het bekende materiaal zes nieuwe stukken zijn geperst die in niets onderdoen voor de oude. `Police People' is een enerverende nieuwe opening, `The Good Life' een onderhoudend calypso, `Word from Bird' een mooi staaltje contrapuntische improvisatie en `Compute' een grappige curiositeit; in welke jazzplaat hoor je paarden hinniken?

Dit is een verplichte plaat, ook voor hardcore rockers, funkers, housers en punkers.

Song X: Twentieth Anniversary

(Nonesuch)*****

    • Frans van Leeuwen