Oog ziet niks

Het Oog. Zo heet het deze week onthulde kunstwerk van Jaap de Jonge aan de gevel van het Freudenthal Instituut (FI) naast station Overvecht in Utrecht. Het Oog ziet niks, maar is een op internet aangesloten computerdisplay van 432 beeldpunten. Het in werkelijkheid kleurige beeld verandert voortdurend. Het zendt signalen uit die voorbijgangers tot wiskundig denken moeten prikkelen. Er zijn twee mogelijkheden.

Kinderen die de websites van het Freudenthal Instituut bezoeken om er wiskundespelletjes te doen, kunnen bij bepaalde spelletjes (nu veelal nog in ontwikkeling) hun grafische resultaten zichtbaar maken op Het Oog.

De vier foto's tonen een oefening in het gebruik van een coördinatenstelsel. Door coördinaten van x- en y-assen in te toetsen stuurt een FI-webgebruiker een cirkel naar het middelpunt van Het Oog. In het eerste plaatje zit de cirkel nog lang niet goed. De tweede poging is al beter en bij de derde is het raak. Bingo. Het vierde plaatje is de beloning.

Wanneer niemand met de opgaven online is, toont Het Oog aangepaste, cirkelvormige wiskundige screensavers.

Zie ook www.fi.uu.nl en www.jaapdejonge.nl