Oervonk

Twee jaar kennen ze elkaar, kunsthandelaar Arie Doorduin (72) en tarotkaartenlezer Kitty Doorduin-Hählen (62). Deze zomer – ,,Op 20 juni, de mooiste dag van het jaar'', aldus Arie – zijn ze getrouwd. Het feestje hielden ze in dezelfde bar als waar ze elkaar in augustus 2003 voor het eerst diep in de ogen keken. Kitty: ,,Arie zei die avond dat ik zo mooi was, dat ik mooie schouders had. En of hij me mocht bellen. Ik vond hem heel charmant.''

Er werd samen gegeten en Arie en Kitty werd Arie & Kitty. Kitty heeft ,,heel wat afgejankt'', was vroeger soms ,,diep ongelukkig''. Maar nu is ze ,,blij en bevrijd van alles''. Kitty: ,,Ik voel me lyrisch. En door mijn verleden weet ik extra goed hoe bijzonder dit is.'' Niet dat ze geen lieve mannen had – eentje 35 jaar en eentje 5 jaar – maar ze pasten nooit zo goed bij haar als Arie. ,,Arie is mijn zielsverwant, met hem kan ik één zijn.''

Arie zijn vrouw overleed negen jaar geleden. Hij had daarna wel vriendinnen, maar nooit echt serieus. Kitty is ,,lekker makkelijk om mee om te gaan'', vindt Arie. ,,We hebben nooit ruzie.'' Kitty vindt Arie ,,jong en baldadig''. ,,Hij zingt de hele dag. En ons liefdesleven is ook heel goed.''

Het duurde niet lang voordat Kitty bij Arie introk. Arie woont boven zijn kunsthandel, pal naast het Haagse Hotel des Indes. Arie: ,,Je woont hier in een topomgeving.'' Als het mooi weer is zitten ze op stoeltjes buiten en begroeten bijna iedereen die langskomt. Iedere morgen ontbijten ze buiten de deur. Kitty: ,,Als je zo leeft, heb je altijd vakantie.''

Een jaar of vijftien geleden ontdekte Kitty haar `spirituele kant'. Ze is inmiddels gediplomeerd tarotkaartenlezer. ,,Vroeger was ik vooral bezig met de buitenkant, nu kijk ik naar het innerlijk.'' Ze is blij dat Arie ook interesse toont voor het spirituele, en meegaat naar de cursussen. ,,Ik dacht eerst dat hij een feestvarken was, maar hij heeft dezelfde oervonk in zich als ik.'' Arie: ,,We hoeven ons niet aan elkaar aan te passen. We hebben een relaxed bestaan. Ik heb nog steeds evenveel plezier in mijn leven als toen ik 25 was.''

Dit is het tweede portret van de serie `Verliefd'.

Arie Doorduin en Kitty Doorduin-Hählen

    • Ward Wijndelts