`Merck wist van risico met pijnstiller Voixx'

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck is vroegtijdig door zijn eigen deskundigen gewaarschuwd voor risico's bij het gebruik van zijn pijnstiller Vioxx. Dat heeft een advocaat verteld in een rechtszaak tegen de onderneming.

Een jaar voordat Merck Vioxx in 1999 op de markt bracht, zeiden experts dat de stof die de pijn verzacht makkelijk zou kunnen leiden tot scheurtjes in in bloedvaten. Dat kon onvoldoende bloedtoevoer naar het hart veroorzaken.

De conclusie van de deskundigen is vastgelegd in een document. Dat meldt ook dat de bevindingen niet overtuigend waren, maar wel als ,,basis zouden moeten worden genomen voor hypotheses die moeten leiden tot actief handelen'' van Merck.

Vorige maand verloor Merck een eerste rechtszaak in de Verenigde Staten. De jury veroordeelde het bedrijf tot betaling van een schadevergoeding van 253 miljoen dollar (208 miljoen euro) aan de weduwe van een man die door een hartaanval was overleden. Merck wordt geconfronteerd met veel rechtszaken sinds het bedrijf vorig jaar september Vioxx van de markt haalde, nadat een studie had uitgewezen dat het medicijn de kans op hartaanvallen en beroertes verhoogt.

De Amerikaanse advocaat, C. Seeger, liet de jury gisteren in de rechtszaal ook een brief zien waarin een professor in de medicijnen van de Vanderbilt University, tevens consultant van Merck, schreef dat Vioxx gevaarlijke bloedklontjes zou kunnen veroorzaken bij sommige patiënten.

Vioxx werd vijf jaar lang verkocht in meer dan tachtig landen. Twintig miljoen mensen hebben het medicijn gebruikt. In het jaar voordat de pijnstiller uit de markt werd genomen, 2003, verdiende Merck 2,5 miljard dollar aan Vioxx. Tegen Merck zijn tot nu toe ruim 5.000 klachten ingediend, waarvan dertig uit Nederland komen.