Luxe golfweekend in het `Zuid-Afrika op de Veluwe'

Herman Staal (handicap 8.3) geniet van een golfweekend in de bossen in Gelderland, op landgoed Engelenburg

Golfers zijn kritisch. Hoe lager de handicap, hoe meer ze zeuren. En hoe slechter ze spelen, hoe meer ze klagen over het weer, de trage spelers voor hen én de baan. Maar bij een weekendje golfen op het landgoed Engelenburg in Brummen (Gelderland) valt er eigenlijk heel weinig te klagen. Zeker niet als het voor het eerst in drie jaar is dat we onze drie meisjes onder hebben gebracht voor een weekend weg.

Engelenburg is een combinatie van een volwaardige golfbaan en een hotel, een `golfresort' – en daarvan zijn er niet zoveel in Nederland.

Hoe wordt deze golfbaan beschreven in de banengids van de Nederlandse Golf Federatie? ,,De nieuwe baan is aangelegd in de bossen en op de velden van een historisch landgoed. Het water van de gracht en de beekjes en de begroeiing rond het retentiebekken verlevendigen dit parklandschap. Architect Donald Steel heeft een course met kwaliteit aangelegd: mooi en moeilijk.''

Hoe ervaar je de baan als je hem voor het eerst speelt? Wat zijn de holes smal! Wat moet je ver lopen tussen de holes! Op de derde hole, een dogleg naar links, moet je wel heel nauwkeurig afslaan om daarna naar de vlag te kunnen slaan. De bal raakt zoek in de hoge rough op de vierde. En dan die achtste hole, een par-3 van 156 meter. Die is onmogelijk: vijf meter naar rechts slaan betekent out-of-bounds, vijf meter naar links en je bal ligt in het water. De greens zijn goed, maar de fairways zitten slecht in het gras!

Hoe anders ervaar je zondag het tweede rondje golf op de golfbaan, als de swing beter loopt en je snel bent doorgelaten door de beginnende golfers voor je: eigenlijk best een mooie baan. De holes zijn soms smal, maar niet al te lang. De holes liggen inderdaad in een fraai parklandschap. En de afslag op de tweede hole is prachtig. Die ligt op een heuveltje van een meter of tien hoog. Er blijkt een 400 jaar oude ijskelder onder te liggen, zoals die in de zestiende en zeventiende eeuw vaker bij een kasteel werden aangelegd. Nu is het de verblijfplaats van vleermuizen. Deze afslagplaats biedt zeer fraai uitzicht op de hele hole. De 9-holes-baan van Engelenburg is misschien geen topbaan, maar wel erg leuk en uitdagend om te spelen.

HEMELBED

Maar Engelenburg is meer dan golf. Op het landgoed ligt een prachtig gerestaureerd kasteel dat dienst doet als hotel, restaurant, conferentiecentrum en huwelijksoord.

Je kunt hier een `golfarrangement' boeken voor 179 euro per persoon dat bestaat uit een overnachting in een luxe kamer, een vier-gangendiner en 18-holes golf. In de stille vergadermaanden van de zomer is er een aanbieding die veel vriendelijker is geprijsd. Maar ook wij hebben geluk: wij zijn ge-upgrade naar een suite: een prachtige kamer in de Orangerie met een plafond van een meter of tien hoog, met een heerlijk hemelbed.

Het landgoed heeft een lange geschiedenis. De meest trieste episode van Engelenburg is waarschijnlijk de Tweede Wereldoorlog geweest. Toen bewoonden Nederlandse SS'ers het kasteel. Er werden die jaren acht mannen gefusilleerd, allen afkomstig uit de omgeving.

Maar de historie van Engelenburg gaat veel verder terug. Er zijn duizend jaar oude funderingspalen gevonden. Ze zouden hebben gediend als fundering voor een kasteel dat is gesticht door de zoon van Karel de Grote, de stichter van Deventer. In de zestiende eeuw was het landgoed in het bezit van de familie Schimmelpenninck van der Oye. Rond 1780 zou Engelenburg hebben gediend als hoofdkwartier van `de patriotten van Gelderland'. Aan het begin van de vorige eeuw was het in bezit van de voormalige commissaris der koningin, jonkheer Schelto van Citters.

Maar wie op het landgoed logeert waant zich niet in de Nederlandse zeventiende of negentiende eeuw. De suite heeft een acht meter hoge palmboom naast de televisie staan. Ook staat er een oude hutkoffer, een grote Afrikaanse schaal en een manshoge houten giraffe. De badkamer heeft tegels met safariprint. Het restaurant is gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijnen, zo merken we 's avonds tijdens het heerlijke Menu de Chef, een vier-gangendiner .

KOLONIALE SFEER

De Afrikaanse elementen hebben te maken met het verleden en de interesse van de eigenaar van het landgoed, Anton de Lange (54). Hij maakte als twintiger wat je kunt noemen een uit de hand gelopen rondreis door zuidelijk Afrika. Hij bleef er zeven jaar, in hoofdzaak in Zimbabwe. ,,Zuid-Afrika op de Veluwe'', zo omschrijft hij Engelenburg.

Hij zegt een Engels-Nederlands koloniale sfeer te willen scheppen in het kasteel en de hotelkamers. Naast het koetshuis heeft hij een replica van een Kaaps huisje uit het Zuid-Afrikaanse Bosch en Dal laten bouwen.

De Lange heeft Engelenburg sinds 1988 in bezit. Zoals hij het zelf vertelt, is het kinderlijk eenvoudig om kasteelheer te worden. ,,Dat ligt aan mijn kinderen. We woonden destijds drie hoog achter in Amsterdam. Dat vond ik geen plek voor ze om op te groeien'', vertelt hij. Dus zocht en vond hij op een dag een kasteel. Het was in bezit van ABN, maar de bank wilde er vanaf. De Lange schreef naar eigen zeggen in één dag een businessplan. De bank kwam de schrik te boven dat De Lange zelf nauwelijks geld had. Daarna kreeg hij de financiering rond (,,we moeten het in 25 jaar afbetalen''). Sindsdien is het kasteel geheel gerestaureerd.

De golfbaan, aanvankelijk een klein par-3-baantje, is nu dus een 9-holesbaan en zal in 2007 moeten zijn uitgegroeid tot een volwaardige 18-holes baan.

,,Veel landgoederen lijden een moeizaam bestaan'', vertelt hij. ,,Vroeger werd het landgoed gebruikt voor jachtpartijen van de adel, en voor de houtkap. Je moet iets hebben dat het geld binnenbrengt, om je landgoed in stand te kunnen houden. Wij proberen dat onder meer met de golfbaan. Maar mensen willen tegenwoordig een mooie 18-holesbaan.'' Hij werkt samen met natuur- en milieuorganisaties en met de ANWB.

Zelf heeft De Lange nog nooit een bal op zijn golfbaan geslagen. Hij golfde wel eens in Afrika, maar heeft nu andere hobby's. ,,Golf kost me te veel tijd.''

Er zijn meer golfarrangementen in

Nederland mogelijk (overnachting,

diner, golf) dan alleen

www.engelenburg.com.

Zoals het Bilderberg Landgoed Lauswolt, hotel met 18-holes golfbaan, deels in bos, bij het Friese Beetsterzwaag: www.bilderberg.nl/lauswolt

In Purmerend is het BurgGolf Hotel Purmerend. De baan daarbij heeft 5 keer 9 holes: www.burggolf.nl

In het Limburgse Brunssum ligt het Hotel Golf-Residentie met een parkachtige baan: www.golfbrunssummerheide.nl. In Zeeland bij Goes zijn villa's langs de golfbaan te huur bij

www.goesegolf.nl

    • Herman Staal