Luid meebrullen met Jon Bon Jovi

Moesten we blij zijn of niet, dat New Jersey's op één na bekendste rockgroep Bon Jovi het enige Europese promotie-optreden voor het nieuwe album Have A Nice Day in de bierhal in de Bijlmer hield?

Voor de fans was het een gelegenheid om de oude rockers weer eens in een intiemere omgeving te zien dan de stadions waar ze al vijftien jaar thuishoren. Maar zestig euro voor een concert van iets meer dan een uur was beslist geen koopje, te meer daar er nieuw en onbeproefd materiaal gespeeld moest worden tussen de dunnetjes uitgespreide hits. Daarbij waren camera's en licht voor de live-uitzending via internet hinderlijk aanwezig.

Jon Bon Jovi en zijn groep staan voor de onmogelijke opgave om een elf jaar oude Best Of-cd op te volgen, die eigenlijk al hun andere albums overbodig maakte. Het voorlaatse studio-album Crush (2000) was alweer vergeten en het nieuwe titelnummer Have a Nice Day is een zwaktebod, omdat de Britse groep Stereophonics nog maar kortgeleden een veel beter nummer met dezelfde titel maakte.

Een truc die Bon Jovi overigens niet vreemd is, na Sleep When I'm Dead (`geleend' van Warren Zevon) en Raise Your Hands, afgekeken van een ook al door Bruce Springsteen vertolkt nummer van Eddy Floyd.

De Springsteen-connectie blijft een gevoelig punt voor Jon Bon Jovi, die zijn leermeester graag in de diepte zou volgen maar die daar met de krampachtige ballade Someday I'll be Saturday Night een tamelijk vleuggellame poging toe deed. Jon Bon Jovi's kracht blijft het voetballied in rock & rollverpakking, luidkeels mee te brullen door een toonloze massa. Met al zijn heen-en-weergestamp en spierballenvertoon kon de immer jeugdig ogende zanger hooguit doorgaan voor de held van de domme broertjes en zusjes van de fans van Springsteen, die het voor lief namen dat nieuwe nummers Last Man Standing en Who Says You Can't Go Home wel erg zwaar leunden op een jolig Needles and Pins-huppelritme.

`There's a magic in the air', zong Jon Bon Jovi al in zijn eerste lied. Dat had hij beter niet kunnen doen, want als het bij deze bombastische betonrockers ergens aan ontbrak was het wel de magie van subtiele, doordachte of originele rock & roll.

Concert: Bon Jovi. Gehoord: 16/9 Music Hall, Amsterdam-ZO.

    • Jan Vollaard