Koreanen maken einde aan honkbalsprookje

Het Nederlandse honkbalsprookje is voorbij. Na de euforie van afgelopen woensdag, toen het Nederlandse honkbalteam in Haarlem geschiedenis schreef door zich voor het eerst te plaatsen voor de halve finales van een wereldkampioenschap, volgde gisteravond de anticlimax. In het Neptunus Familie Stadion in Rotterdam leed de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn een kansloze nederlaag tegen Zuid-Korea: 7-0.

In de halve finale had Nederland in vergelijking met het machtsvertoon tegen Puerto Rico in de kwartfinales een gedaanteverwisseling ondergaan. Alle ingrediënten die de succesvolle honkbalploeg dit WK de ene na de andere zege brachten, ontbraken gisteravond in de halve finale tegen Zuid-Korea. Vooral de slagploeg, die in de negen voorafgaande wedstrijden maar liefst 91 runs (punten) scoorde waarmee Nederland de meest productieve aanval had bij dit WK, liet het tegen Zuid-Korea afweten. Slechts twee hits wist de tot voor gisteren gevreesde Nederlandse slagmachine te produceren, zodat de honken akelig leeg bleven en het Zuid-Koreaanse veld moeiteloos overeind bleef.

Dat de slagmannen als aan de grond genageld stonden, was de verdienste van de startende werper van Zuid-korea Kim Dae Woo. Deze maakte het verschil door in acht innings slechts twee hits tegen te krijgen. De slagploeg kreeg simpelweg geen vat op de weergaloze pitching van Dae Woo, die ook nog eens acht strike outs (drie slag) gooide. Catcher Sidney de Jong had dit WK al 17 binnengeslagen punten op zijn conto, maar ook hij was kansloos tegen Dae Woo. ,,Hij had ons in zijn zak'', zei De Jong. ,,Heel jammer'', vond hij het einde van de Nederlandse droom, een finale tegen wereldkampioen Cuba. ,,Als je zover komt in het toernooi, wil je meer. Maar het blijft voor ons een mooi WK, zeker als we het afsluiten met een plak. Tegen Panama moeten we weer knallen'', wees De Jong op de strijd om brons. In Haarlem treft Nederland vanmiddag Panama, dat gisteravond met 15-2 werd weggeslagen door de favoriete Cubanen.

Met die troostfinale was bondscoach Eenhoorn gisteravond niet bezig. Hij was de domper tegen Zuid-Korea, dat in de groepsfase nog met 6-2 werd verslagen, nog aan het verwerken. Zijn adagium dat goed startende werpers de basis voor succes vormen, gold ook in de halve finale. Alleen waren de rollen – de Nederlandse pitchers overtroffen hun opponenten (met uitzondering van Cuba) tot nu steeds – nu omgekeerd.

,,Ik ben teleurgesteld, maar we moeten realistisch zijn. Korea was vandaag gewoon beter en heeft verdiend gewonnen. Hun pitcher speelde een uitstekende wedstrijd en zette onze slagploeg `on ice'. Ze hebben geen kans gehad om te beginnen met slaan. Alles wat we tot vandaag goed deden – pitching, defensie en aanval – deden we nu niet'', vond Eenhoorn.

Zo beleefde startend werper Rob Cordemans, die ook tegen China en Canada op de heuvel begon, een ongelukkige avond tegen de Zuid-Koreaanse slagploeg. Anders dan de Nederlandse was die wel op dreef. Al in de eerste inning moest de werper van Neptunus de Zuid-Koreanen twee runs toestaan: 2-0. Om een inning later nog twee runs tegen te krijgen waardoor Zuid-Korea moeiteloos uitliep naar 4-0 en de wedstrijd feitelijk gespeeld was. ,,Rob heeft vanavond niet zijn beste wedstrijd gegooid, maar ik heb ook een andere Zuid-Koreaanse slagploeg gezien. Vier punten in twee innings doet zeer'', zei Eenhoorn over de slechte start.

Het team dat barstte van het zelfvertrouwen en in de groepsfase een achterstand tegen zowel Zuid-korea als Canada omboog in zijn voordeel, begon in de halve finale gespannen. De anders foutloze defensie beging enkele slordigheden. Dat verhoogde de druk op Cordemans, die in de derde inning – met zeven honkslagen tegen – uit zijn lijden werd verlost door Eenhoorn.

Zijn opvolger, Alexander Smit, hield redelijk stand. Maar in de vijfde inning moest ook Smit twee runs incasseren: 6-0. Waarmee het doek voor Nederland definitief was gevallen, ook omdat de spelers al langer de indruk wekten er niet meer in te geloven. Hetzelfde gold voor het opvallend stille publiek, dat net als de honkballers een gedaanteverwisseling had ondergaan en geen schim was van de uitzinnige menigte bij de kwartfinale in Haarlem. Eenhoorn had er begrip voor.

    • Pieter de Vries