Kabinet wil geld voor inzet politie

Organisatoren van grote commerciële publieksevenementen waarbij veel politie wordt ingezet, moeten in de toekomst de helft van de kosten van de politie betalen. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) waarmee de ministerraad gisteren heeft ingestemd. Het voorstel is voor advies naar de Raad van State gezonden en wordt daarna voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Voorlopig worden de kosten van de politie alleen doorberekend voor wedstrijden in het betaald voetbal. Het gaat dan om wedstrijden waarbij meer dan 200 uur inzet van politie nodig is. In de toekomst zal er een lijst van evenementen en festiviteiten worden samengesteld waarbij steeds veel politie nodig is. Het zal zowel om individuele evenementen als categorieën van evenementen gaan.

Als na afloop van een evenement blijkt dat er minder politie is ingezet dan vooraf werd ingeschat, wordt de rekening voor de betrokkene lager. Voor heel Nederland komen er vaste bedragen voor de inzet van politie, per persoon en per uur. Betogingen, samenkomsten, vergaderingen, begrafenissen, herdenkingen en door de overheid georganiseerde evenementen zullen niet onder de nieuwe wet vallen, zo is bekendgemaakt.

De voetbalbond KNVB, die steeds scherp heeft geageerd tegen de doorberekening, heeft afgelopen juni berekend dat het Nederlandse betaald voetbal jaarlijks ongeveer 13 miljoen euro kwijt zal zijn aan de kosten voor politie-inzet. Daardoor zullen volgens de voetbalbond verschillende betalende clubs in financiële problemen komen.