Johan de Witt

U schrijft wel eens dat je alleen een lijfrenteverzekering moet afsluiten als dit fiscaal aantrekkelijk is: nu de premie aftrekken in een hoog tarief, straks een uitkering ontvangen in een laag tarief. De lijfrente is echter niet zomaar een fiscaal trucje, maar een concept dat in de 17de eeuw door Johan de Witt is bedacht. Stel dat je vanaf je 65ste een aanvullend pensioen wilt. Je hebt naar verwachting nog 16 jaar te leven, dus maak je je spaarcentjes in 16 jaar op. Maar wat doe je als je ouder wordt? Nu hebben verzekeraars in uw rubriek een slechte naam. Misschien vaak terecht, maar voor een lijfrenteverzekering kan een consument zich uitstekend informeren. Dit product is transparant en de kosten wegen op tegen de grote marge die een doe-het-zelver moet inbouwen wegens de onzekerheid over zijn eigen levensverwachting.

(O.K.)

Ik vind een lijfrenteverzekering helemaal geen gekke oplossing, want als je ouder wordt dan je geld, heb je een probleem. Het vervelende is alleen dat je door de lage rentestand momenteel maar heel weinig van je premies terugziet als je kiest voor een lijfrenteverzekering met een gegarandeerde eindsom. Maar als je kiest voor een verzekering waarvan het eindresultaat afhangt van beleggingsresultaten, weet je niet waar je aan toe bent. Terwijl je zo'n verzekering juist afsluit omdat je zekerheid wilt. Meestal levert zelf geld opzijzetten in een beleggingsfonds meer op. Alleen al omdat je dan geen provisies betaalt en de administratieve kosten lager zijn. Met het geld dat je op die manier bij elkaar spaart, kun je op je 65ste altijd nog naar een verzekeraar stappen en afspraken maken over een levenslange gegarandeerde lijfrente-uitkering. Misschien zou Johan de Witt dat wel met mij eens zijn. In zijn tijd lieten mensen zich bij het afsluiten van een lijfrenteverzekering niet leiden door fiscale overwegingen, want premies aftrekken was er destijds niet bij. Bovendien waren lijfrenten volgens hem te kostbaar. Hij zag meer in losrenten, een soort obligaties met een jaarlijkse rente-uitkering. Overigens is De Witt niet de bedenker van de lijfrente. Lijfrenten werden al in de 15de eeuw door stedelijke en provinciale overheden afgegeven. Maar hij was waarschijnlijk wel de eerste die er een theoretische verhandeling over schreef.

Wilma van Hoeflaken behandelt wekelijks pensioenzaken

    • Wilma van Hoeflaken