Grunberg weer op AKO-lijst

Schrijver Arnon Grunberg is voor het derde achtereenvolgende jaar genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Zijn roman De joodse messias is een van de zes titels op de shortlist die gisteravond bekendgemaakt werd.

Juryvoorzitter Hans Dijkstal presenteerde in museum Meermanno-Westreenianum in Den Haag de lijst met zes auteurs. Voor de AKO-prijs, die op 14 oktober wordt uitgereikt, zijn vijf romans en één non-fictieboek genomineerd.

Grunberg, die vorig jaar de AKO-prijs won met De asielzoeker en die het jaar daarvoor genomineerd werd met Gstaad 95-98, neemt het op tegen Patricia de Martelaere (Het onverwachte antwoord), Wanda Reisel (Witte liefde), Jan Siebelink (Knielen op een bed violen), Frank Westerman (El Negro en ik) en Tommy Wieringa (Joe Speedboot). De roman van De Martelaere stond in mei ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

Het boek van Frank Westerman, een persoonlijk verslag van zijn naspeuringen naar de resten en de herkomst van een opgezette zwarte man uit de vorige eeuw, is de enige non-fictietitel die is overgebleven van de acht die op de longlist stonden. Onder meer het uiterst succesvolle Sonny Boy van Annejet van der Zijl werd door de jury gepasseerd. El negro en ik won in maart al de Gouden Uil.

De opvallendste afwezige op de lijst van zes is oud-winnares Margriet de Moor, wier laatste boek De verdronkene enthousiaste kritieken kreeg. Ook andere bekende namen als Abdelkader Benali, Anna Enquist, Gerrit Krol en Cees Nooteboom kwamen dit jaar niet verder dan de longlist.

Als grootste kanshebbers voor de AKO-prijs worden Jan Siebelink en Tommy Wieringa gezien. Siebelink kreeg dit jaar alleen maar goede recensies voor Knielen op een bed violen, het verhaal van een ploeterende kweker die door religieus fanatisme zijn gezin van zich vervreemdt.

Tommy Wieringa maakte furore met zijn vierde roman Joe Speedboot, over de vriendschap tussen een verlamde jongen en een wonderlijke uitvinder-ontdekker.

De AKO-literatuurprijs, waaraan een bedrag van vijftigduizend euro is verbonden, wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgereikt in een rechtstreekse uitzending van het televisieprogramma RTL Boulevard. In de jury zitten, naast Hans Dijkstal, de literaire critici Jos Borré, Johan De Haes, Elsbeth Etty en Rob Schouten, en de tot `lezer van het jaar' uitgeroepen Christa Fontein.