Gokje

De Looier Antiekhallen aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam stelde Hans Becker in staat te investeren in de bridgesport. In die hallen legt hij op zijn bridgeclub, naar eigen zeggen, geld toe, want de entree is laagdrempelig en de consumpties zijn goedkoop. Dat vindt hij niet erg, zo lang de clubleden op maandagavond maar volgens Looier bieden. Het door Becker ontworpen Looier is een buitenbeentje in het scala aan biedsystemen. Door een ingenieuze combinatie van `gewone' punten en verdelingspunten is Looier net wat agressiever dan de meer gangbare biedsystemen.

Hieronder ziet u daar een voorbeeld van. Het spel is afkomstig van het Looier Cash Toernooi van twee weken geleden. De drive vormde de afsluiting van een cyclus van vijftien speelavonden met als doel jeugdspelers warm te maken voor het Looier-systeem. Het totale prijzengeld was voor bridgebegrippen royaal: 12.000 euro. De eerste prijs ging naar Massienzo Hoogsteden: 4.000 euro. Op dit spel hadden de deelnemers, van wie het leeuwendeel Acol speelde, al grote moeite om kleinslem te bereiken:

W/Allen

♠ V 10 8 6 4

♡ B 9

♦ 4 2

♣ H V 7 3

♠ A 9

♠ 7 5

♡ A H V 10 8 2

♡ -

♦ A 6

♦ H V 10 9 8 7 3

♣ 8 6 4

♣A B 9 2

♠ H B 3 2

♡ 7 6 5 4 3

♦ B 5

♣ 10 5

Aan de tafel van Hans Becker (west) en zijn partner Pim Bettenhausen (oost) verliep het bieden aldus (NZ boden niet tussen):

WestOost

2♣1)2♦

2♡2♠2)

2SA3)4♣4)

4♡5)4SA6)

5♣7)7SA

1) verschillende betekenissen, onder andere zwak in ruiten

2) relay, vraag naar tweede lengte

3) geen tweede kleur en geen zevenkaart harten

4) Looier Slem Conventie: vraagt naar het aantal kleuren met twee directe

verliezers

5) Eén kleur met twee verliezers.

6) azenvragen.

7) nul of drie

Het eindcontract is messcherp, maar zit er simpel in omdat B valt.

    • Jan van Cleeff