`Fractieleider lekte Miljoenennota'

Het deze week naar de pers uitgelekte exemplaar van de Miljoenennota moet afkomstig zijn van een van de veertien fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Dat heeft vice-premier Zalm (VVD) gisteren verklaard na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad. Naar zijn zeggen meent het kabinet thans dat de huidige embargoregelingen, waarbij politici en journalisten de stukken van prinsjesdag (miljoenennota, begrotingen, etcetera) ruim van tevoren onder embargo kunnen ontvangen, een herziening behoeft.

Dat een van de veertien fractievoorzitters naar de pers (met name televisiezender RTL en het gratis krantje Metro) heeft gelekt, is volgens Zalm zeker, omdat in de berichtgeving van de betrokken media werd geciteerd uit Zalms voorwoord bij de komende Miljoenennota. Andere, in ambtelijke kring circulerende versies van de Miljoenennota waren niet voorzien van dat voorwoord.

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas had eerder deze week al, toen Zalm dezelfde beschuldiging uitte op zijn website, verontwaardigd gereageerd op die aantijgingen.

Weisglas zei dat het ministerie van Financiën `zijn' fractievoorzitters in diskrediet bracht zonder daarvoor enig bewijs te hebben. Ook een voorwoord komt niet uit de lucht vallen, betoogde de voorzitter van de Tweede-Kamer toen, maar is eerder door ambtenaren gelezen en vermenigvuldigd. Weisglas is er voorstander van de embargoregeling in stand te houden zodat Tweede-Kamerleden zich beter op de debatten over de Miljoenennota zouden kunnen voorbereiden.