Drie finaleplaatsen bij WK trampoline

Alan Villafuerte en Sven Mooij staan vandaag in de finale van de WK trampolinespringen in Eindhoven. Het synchroonkoppel eindigde gisteren in de voorrondes als zesde. De Nederlandse kampioenen Orlando en Fernando Götschin reikten tijdens de kwalificatierondes niet verder dan de twintigste plaats. Ook tijdens het individuele toernooi, op donderdag, kon Orlando Götschin de verwachtingen niet waarmaken.

Bij de dames zagen de koppels Karin de Vries en Mirjam Steinebach (veertiende) en Kirsten Boersma en Particia Meijer (achttiende) hun pogingen gisteren stranden om een finaleplaats af te dwingen. In het individuele springtoernooi wist Rea Lenders zich donderdag wel voor de finale te plaatsen; zij eindigde tijdens de kwalificatierondes als zesde en komt vandaag als derde springster in actie, na Alaina Hebert uit Amerika en Shanshan Huang uit China.

Voor de 28-jarige Villafuerte was de finaleplaats bij het synchroonspringen ,,een mooie troost voor een mislukt individueel toernooi''. Het was zeer twijfelachtig of Villafuerte, die aan zijn negende WK bezig is, gisterochtend van start zou gaan. Hij klapte donderdag bij de kwalificatie in het individuele evenement hard onderuit. Zijn val bleek evenwel geen beletsel te vormen om te starten bij het synchroonspringen.

De mannenploeg had een magere eerste dag achter de rug en de val van Villafuerte zorgde in de aanloop naar de kwalificatie van het synchroonspringen voor nog minder zelfvertrouwen. Daarnaast baalde Villafuerte van de zeperd bij zijn laatste sprong op donderdag. De in El Salvador geboren springer rekende voor zichzelf uit dat hij zes punten had laten liggen. ,,Tel ik die bij mijn totaal op, dan had ik in de top-drie van de kwalificatie gezeten.'' Een dag later bleek de springer toch wat ruggengraat te hebben. Zonder risico's werkte hij met Mooij de verplichte stof af.

De keuze-oefening daarna ging een stuk beter en bracht weer wat kleur op het gezicht van de tweevoudig olympisch deelnemer. ,,Ik had er weinig vertrouwen in, maar het ging ondanks mijn slappe benen eigenlijk heel goed'', gaf Villafuerte na zijn optreden aan. De tweede serie sprongen leverde het Nederlandse duo de derde waardering van het hele deelnemersveld op. Coach Lennard Villafuerte dichtte Sven Mooij en broer Alan goede kansen toe. ,,Je mag die twee als medaillekandidaten zien'', was zijn stellige overtuiging.