Dennis Alcapone:

Niet minder dan 130 nummers nam de Jamaicaanse `singjay' Dennis Alcapone op in de luttele drie jaar tussen 1970 en 1973, zijn glorietijd. Ruim vijftig daarvan zijn verzameld op deze aantrekkelijke dubbelaar, die gerust de definitieve Alcapone-bloemlezing genoemd mag worden. Niet alleen wegens zijn fascinatie met wapens en beroemde boeven liep Dennis Alcapone vooruit op de huidige hiphop. In een half zingende, half pratende stijl legt hij zijn lenige stem over de reggae-hits van zijn tijd, waarbij, ter prettige verhoging van het contrast, flarden van de oorspronkelijke zangpartij in het geluidsbeeld doorschemeren. Prettig aan deze collectie is ook dat Alcapone's werk voor meerdere top-producers van die tijd hier verzameld is, zodat ook de talenten van Keith Hudson, Bunny Lee, Duke Reid en Lee Perry ruimschoots belicht worden. Twee en een half uur opwekkende praatjesmakerij is wat aan de lange kant, maar in handzame porties is Dennis Alcapone niet te verslaan.

Guns Don't Argue****

(Trojan, distr. PIAS)

    • Jacob Haagsma