De trappistenabt beantwoordt één vraag

Begin deze maand werd met enig tromgeroffel een nieuwe website aangekondigd, waarop de abt van abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven vragen over het kloosterleven zou gaan beantwoorden. De opzet was dat de site in de lucht zou komen op Open Monumentendag, afgelopen weekeinde, maar de belangstelling bleek zo groot te zijn, dat de site enkele dagen eerder dan gepland online ging.

Wie op www.koningshoeven.nl nu een spervuur van actuele vragen en antwoorden verwacht, komt bedrogen uit. Er staat één vraag op de site in de rubriek `Vraag het de abt', een wel heel algemene: wat is nu eigenlijk een trappist? Abt Korneel Vermeiren had deze natuurlijk zien aankomen en legt het geduldig uit. ,,Bij een `trappist denken veel mensen spontaan aan een goed glas bier. Maar het woord roept gelukkig ook associaties op met het monnikenleven, want daar is het ons allemaal om te doen.''

Een trappist behoort tot de kloosterorde van de trappisten, officieel `Cisterciënzers van de strikte observantie'. De orde werd gesticht in de elfde eeuw en rond 1700 nieuw leven ingeblazen in de Franse plaatse La Trappe. Tot voor kort lag de nadruk in het kloosterleven sterk op het volledig stilzwijgen als middel om tot God te komen (,,de meest nietszeggende orde van de kerk'', volgens cabaretier Fons Jansen), maar dat strikte zwijgen bestaat niet meer. Wel worden bijzondere tijden en plaatsen van stilte in acht genomen, zoals tijdens de nachtwake, die ,,typisch iets van de trappisten'' is, aldus de abt op de site.

Bekend is de kloosterorde vooral door het bier dat ze brouwen sinds 1884, toen duidelijk werd dat de inkomsten uit landbouw en veeteelt niet toereikend waren om de abdij in het Brabantse Berkel-Enschot in stand te houden. Het op Koningshoeven gebrouwen bier, La Trappe, is Nederlands enige trappistenbier. Uiteraard is het productieproces ambachtelijk en komen er alleen natuurlijke ingrediënten als hop, gerstenmout en gist aan te pas, wordt op de website benadrukt. De brouwerij van de monniken is een dochteronderneming van Bavaria en produceert vijf trappistenbieren, waaronder Tripel en Quadrupel, en een paar andere speciale bieren.

Op de sobere, viertalige site www.koningshoeven.nl ligt de nadruk op het kloosterleven, de religieuze inspiratiebronnen en de monumentale abdij. Bierliefhebbers kunnen terecht op de eigen website van de brouwerij, www.latrappe.nl, waar niet alleen het assortiment nader wordt toegelicht, maar waar ook tips voor het bierdrinken en recepten te vinden zijn.

www.koningshoeven.nl, www.latrappe.nl

    • Hans van Laarhoven