Dagboek van een spijtoptant

De Hobby Computer Club verkocht deze week zijn internetaanbieder hcc!net aan een dochter van KPN. Niets bijzonders, zou je zo zeggen. Maar de hobbyisten haalden toch wel een stunt uit: ze deden het namelijk voor de tweede keer.

KPN verwierf tijdens de internethausse ooit de meerderheid in HCC-net. Twee jaar later werd het weer terugverkocht, want KPN had geld nodig en internetaanbieders pasten niet meer in de strategie. Vandaag heeft KPN weer geld en zijn internetaanbieders terug in de strategie. Zie hier een korte geschiedenis van een dubbele verkoop.

KPN is geen uitzondering, het komt veel vaker voor. Quote Media kocht in 2001 de website vinden.nl. Eerder dit jaar vond de zoekmachine zijn weg terug naar de oprichter, naar verluidt voor een fractie van de prijs. Ivo Niehe ging ook op herhaling. Hij kocht de boedel van webbureau 2MB waarvan hij ooit eigenaar was.

Van een geheel andere orde zijn de successen die investeringsmaatschappij HAL met zakenbank Kempen & Co boekte. In de negentiger jaren behaalde HAL superrendementen met de bank. Dexia haalde Kempen van de beurs, vorig jaar volgde verzelfstandiging met hulp van investeerders. Een van de `nieuwe' aandeelhouders: HAL.

Speelt emotie ook een rol, of gaat het hier puur om bedrijven die onderdelen op zakelijke gronden heen en weer schuiven? De ene dag is er geldnood en bij de ander een overschot, de volgende dag liggen de verhoudingen andersom.

Jan Baan, oprichter van softwarebedrijf Baan Company, beschrijft in een zojuist verschenen autobiografie dat hij door de Amerikaanse investeerders van General Atlantic is misbruikt. Zij verdienden miljarden met Baan, veel meer dan de oprichters. Inmiddels beschikken de investeerders via een omweg opnieuw over de belangrijkste Baan-restanten.

De ultieme combinatie van emotionele en zakelijke genoegdoening wordt gepresenteerd door de Muppetshow. De erven van Jim Henson, de geestelijk vader van, verkochten in 2000 de rechten voor 680 miljoen dollar aan een Duits internetbedrijf. Een paar jaar later, na het spatten van de zeepbel, kochten zij de show voor 89 miljoen dollar terug.

Hans Breukhoven van Free Record Shop weet nog goed wat de mooiste dag was in het beursbestaan van zijn winkelketen: de dag waarop hij besloot zijn bedrijf terug te kopen.

Alle spijtoptanten zijn goed voor de economie. Ze hebben diensten nodig van bankiers, advocaten, notarissen en zij betalen twee keer belasting. De fusie- en overnamestatistieken krijgen dubbele steun. Nederland, handelsnatie. Iedereen wint.

    • Jeroen Wester