Cecilia Bartoli:

Wat goed dat componisten als Händel, Scarlatti en Caldara al drie eeuwen geleden de zangkunst van Cecilia Bartoli voorvoelden en ook dachten aan het welzijn van haar publiek. Want gelukkig wisselden ze van tempo: na al dat overrompelende flitsende en vliegensvlugge gekwinkeleer en getierelier, waarop Bartoli het monopolie heeft, komen er telkens weer extra langzame stukken. De mezzosopraan kan weer op adem komen, de publieke oren krijgen even rust.

Bartoli's nieuwe cd Opera Proibita – barokmuziek uit de periode van het pauselijke operaverbod in Rome – begint met een snel nummer, dan komt er een fraai langzaam stuk en al in track 3 in een Händel-aria verbetert Cecilia het wereldrecord Bartoli: 3 min. 55 sec. ondanks het langzame tussenstuk. Bartoli gaat daarna nog gewoon door, ook met heerlijke langzame nummers. Geen wonder dat de Romeinen destijds niet eens meer dachten aan opera en paus.

Opera Proibita

(Decca 4756924)****

    • Kasper Jansen