Agnelli's blijven aan de macht bij autobedrijf Fiat

De speld valt nooit ver van de boom. Kijk maar eens naar de nieuwe generatie Agnelli's, die zojuist een coup heeft gepleegd die op geen enkele wijze onderdoet voor de beproefde methoden van weleer.

In één klap wist de familie haar greep op het door haar voorouders opgerichte autoconcern Fiat te versterken, vooruitlopend op een omzetting van 3 miljard euro aan obligaties in aandelen, waardoor zij de controle dreigde te verliezen.

Bovendien is de familie erin geslaagd dit op een winstgevende manier te doen. En dat alles ondanks de verzekering eind augustus van Ifil, de houdstermaatschappij van de familie-Agnelli die direct boven Fiat staat, dat zij geen initiatieven in petto had om Fiat-aandelen op te kopen.

Hoe heeft de familie-Agnelli dit voor elkaar gekregen? Zoals altijd ligt de sleutel bij het web van bedrijven waarvan zij zich bedient om haar rijk te besturen. Hoewel Ifil de aandelen waarschijnlijk uiteindelijk zelf zal verwerven, was bij de aanvankelijke transactie een ander Agnelli-bedrijf betrokken, genaamd Exor.

Eerder dit jaar sloot Exor een overeenkomst met de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, die erin voorzag dat Merrill Lynch meer dan 8 procent van de Fiat-aandelen verwierf, hoewel het economisch risico bij Exor lag. Exor heeft het belang in Fiat nu rechtstreeks overgenomen en doorverkocht aan Ifil, na een aanzienlijke kapitaalwinst te hebben geboekt.

Hierdoor is Ifil in staat vast te houden aan zijn belang van 30 procent in Fiat, zelfs na de op handen zijnde omzetting van 3 miljard euro aan obligaties in aandelen. Dat is allemaal behoorlijk slim, maar moeilijk te rijmen met Ifils bewering van drie weken terug dat het bedrijf niet zon op initiatieven die verband hielden met de verplichte obligatie-conversie. Mischien wist Ifil werkelijk niets van een overeenkomst tussen Exor en Merrill Lynch, die ertoe had kunnen leiden dat een groot belang in Fiat aan haar toeviel.

Maar zelfs als men bereid is te geloven dat de ene hand van de Agnelli's niet wist wat de andere deed, zou het verrassend zijn als de familie zelf niet wist dat zijn bedrijven betrokken waren bij dergelijke enorm grote transacties.

De Agnelli's hebben technisch gezien misschien niets fout gedaan, en de Ifil-aandeelhouders zijn wellicht gerustgesteld door het feit dat de nieuwe Fiat-aandelen zijn verworven tegen een korting ten opzichte van de marktprijs. Maar deze overeenkomst heeft weinig bijgedragen aan een verbetering van de reputatie van de familie bij beleggers.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

CMenno Grootveld [rabotnik@xs4all.nl]

    • Camilla Palladino