48 uur in Tunis

Tunesië is mooier dan je denkt, weet Joost Brantjes. Je kunt er niet alleen zonnen, maar ook parfum kopen, crème caramel eten en mintthee drinken met pijnboompitjes

WAAROM NU GAAN?

Tunesië kampt met een serieus imagoprobleem. Veel mensen denken meteen aan een spotgoedkope week zon in een onooglijk hotel voor wie het om het even is of het vliegtuig in Benidorm of Sousse landt. Maar kenners mijden Hammamet en Monastir en weten de weg in Tunis, de charmante hoofdstad met 1,5 miljoen inwoners. Franse boulevards, een medina die op de World Heritage lijst staat, fantastische architectuur uit alle tijden, zalig eten zonder lastige drankverboden en lokalen vol mediterrane flair die in koketheid niet onderdoen voor hun noorderburen in Italië.

WAAR SLAPEN?

In Maison Dorée bijvoorbeeld, een hotel uit de jaren veertig dichtbij het Gare de Tunis. De ruime kamers, waarvan enkele met een balkon met uitzicht op de Cathédrale Saint Vincent de Paul, kosten €27 inclusief ontbijt. Of in hotel Majestic, een koloniaal hotel waarvan de façade niet zou misstaan in Nice of Cannes. De kamers hebben hoge plafonds en enorme badkamers, de bar is geweldig en heeft een groot terras met uitzicht over de Avenue de Paris. Kamers kosten er €38 met ontbijt. Chic is Dar Said, een zeer smaakvol gerestaureerde villa in het nabijgelegen Sidi Bou Saïd. Jacky Kennedy dobberde ooit in het zwembad en de 24 kamers, vanaf €178 inclusief ontbijt, zijn alle anders ingericht. Het hotel heeft een zeilboot en een hammam, het terras biedt uitzicht over de gehele Baai van Tunis.

Villa Didon in Carthago is de laatste toevoeging van exclusieve hotels in en rond Tunis. De door Fransen fabuleus gerestaureerde spierwitte villa uit 1960 bestaat uitsluitend uit suites (vanaf €220 zonder ontbijt), het restaurant Spoon Carthage is van Alain Ducasse en de Didon Suite heeft een 360 graden panorama dat de laatste Tunesië-twijfelaar met geld moeiteloos zal overhalen de Middellandse Zee over te steken.

WAAR ETEN?

Dar el Jeld is een gastronomisch restaurant in de medina. Het oude koopmanshuis met een overdekte binnenplaats serveert traditionele Tunesische gerechten in een spectaculaire omgeving. Restaurant Le Café Vert ligt in de oude haven La Goulette, gemakkelijk te bereiken met de trein. Net als alle andere restaurants aan de Avenue F. Roosevelt zijn ze gespecialiseerd in vis en zeevruchten. Restaurant Carcassonne aan de Avenue de Carthage biedt spotgoedkope vier-gangenmenu's. De crème caramel is er erg lekker.

WAT KOPEN?

Verdwaal in de souq en kom terug met kruiden en geuren. In de Souq el Attarine nabij de Zitouna-moskee maken parfumiers beroemde geuren na en je kunt er het beroemde Nuit de Carthage kopen. Ook aardewerk koop je in de medina. Houd je niet van afdingen, ga dan naar Mains des Femmes aan de Avenue Habib Bourguiba, waar door vrouwen geweven kleden, dekens en kelims een vaste prijs hebben. De beste patisserie komt van Ben Yedder aan de rue Charles de Gaulle.

WAT ZIEN?

Musee Bardo is alleen al een reis waard. De Punische en Romeinse mozaïeken uit de tweede tot vierde eeuw, uit de villa's van de Romeinen, zijn tentoongesteld in het Bardo Paleis uit de late 17de eeuw. Verder is Carthago gemakkelijk bereikbaar per trein. Hier zijn het Musée de Carthage, het Romeinse amfitheater, de Antonine Baden, de Sanctuary of Tophet en de Punische Poorten.

De medina van Tunis is sinds 1981 opgenomen op de World Heritage List. De wirwar van straten vormt een schril contrast met de door Fransen strak geplande Ville Nouvelle. Bezoek ook de Hammam Kachachine en laat vuil wegschrobben waarvan je niet wist dat je het in je had.

Van de Zitouna of Grote Moskee uit de negende eeuw mogen niet-moslims niet meer zien dan de binnenplaats. Het gebedshuis is gebouwd in Aghlabid-stijl en voor de centrale hal zijn 200 pilaren uit Carthago hergebruikt.

Sidi Bou Saïd, een dorp op een klif op 17 kilometer van Tunis, heeft witte huizen met blauwe deuren, straten met kinderkopjes en huizen met fraaie binnenplaatsen. Drink er een mintthee met pijnboompitten in het Café des Nattes en geniet van het uitzicht over de baai van Tunis.

WAAR UITGAAN?

Café M'Rabet in de medina dient alleen overdag bezocht te worden voor een koffie tussen de pilaren en het bekijken van verliefde jonge stellen. 's Avonds eten er grote groepen toeristen. Café de Paris, op de kruising van Avenue Habib Bourguiba en Avenue de Carthage, serveert naast goede koffie ook Celtia bier. Het café is erg `zien en gezien worden'. Kijk niet te lang naar de mannen, ze zullen denken dat u ze wilt huren voor een paar uur. De Bar de l'Hôtel Majestic is ideaal voor een aperitief op het grote terras. Ook na het diner is het er goed drinken met Tunisiens in de enorme zaal met hoge plafonds.

Dansen gebeurt het meest buiten Tunis in de noordelijk kustplaatsen Gammarth en La Marsa. In Gammarth vind je Up & Down in Hôtel Nova Park en Queen in Hôtel Karim. Cyclone is de discotheek in Hôtel Tour Blanche in La Marsa. Vraag ook uw taxichauffeur wat de hippe tenten van het moment zijn.

    • Joost Brantjes