Ziek van bijna jarig zijn in nieuwe Imme Dros

Denk niet bij het nieuwe prentenboek van Imme Dros en Harrie Geelen (illustraties) dat je wel weet wat komen gaat, want Bijna jarig – alleen al de titel – is (weer) verpletterend in zijn eenvoud.

Hoofdpersoon Ella kennen we nog uit Het mooiste boek van de wereld (waarvoor Dros in 2004 een Zilveren Griffel kreeg). Daarin knapt Ella bijkans van spanning als ze, wanneer ze ziek thuis ligt, niet weet hoe het boek afloopt dat juf op school voorleest. Veel sterker nog was ze in Ik wil die uit 1991, over het voor elke vrouw herkenbare probleem van de aanschaf van een felbegeerd schoenenpaar dat misschien een beetje aan de krappe kant is, maar een maat groter is er niet meer en ach, ze lopen vast nog uit. Not! Hoe begrijpelijk dat Ella haar gloeiende voeten dan probeert te blussen in een wc-pot.

In Bijna jarig weet Ella precies wat ze over zeven dagen gaat doen. Ze weet wat ze gaat eten en wie ze gaat vragen. Maar ze weet niet wat ze gaat krijgen, alleen dat ze even niet op de zolder mag. `Het geheel ademt een sfeer van een harmonische kinderwereld vol begripvolle volwassenen', stond in het juryrapport van Het mooiste boek van de wereld. Dat geldt ook weer voor Bijna jarig – het knappe is dat het verhaal toch nergens klef wordt. Dat komt door de illustraties van Harrie Geelen, die op een bijna naïeve manier in grove verfstreken typische kleutermomenten vangt. En dat komt door de taal van Imme Dros die die momenten zo mooi in woorden verpakt. `,,Wat heb je toch?'' vraagt mama. Je bent zo stil en je eet niet. Ella kan niet goed slikken. Het geheim zit tot in haar keel.'

Je kunt een kleuter prentenboeken voorlezen over monsters, rovers en heksen, maar het kind zal niet zó de adem inhouden als wanneer Ella met een ladder het dak opklimt. En de gedachte aan een krokodil kan een kleuter niet zo veel vrees aanjagen als het moment waarop hij, samen met Ella, het geheim ontdekt dat helemaal niet ontdekt mocht worden.

Imme Dros (tekst) en Harrie Geelen (illustraties), Bijna jarig, 4+, Querido, €12,95

    • Monique Snoeijen