`Voorzitter UCI lekte'

Hein Verbruggen, de Nederlandse voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, heeft de Franse sportkrant l'Equipe geholpen bij het artikel dat Lance Armstrong aan de schandpaal nagelde.

Dit beweerde Dick Pound van het wereldantidopingbureau WADA gisteren tijdens een persconferentie in Montreal. Verbruggen zou documenten hebben doorgespeeld aan een Franse journalist. Het artikel, dat beweerde dat Armstrong in 1999 epo gebruikte, leidde vorige maand tot veel ophef en een woedende reactie van de Amerikaanse wielrenner. Volgens Verbruggen debiteert Pound echter ,,flagrante leugens''.

Verbruggen gaf toe dat de UCI aan een journalist van l'Equipe toegang heeft verschaft tot medische gegevens van renners. Maar de journalist zou valse voorwendselen hebben gebruikt om binnen te komen. ,,Hij zei dat hij met medeweten van Armstrong bepaalde gegevens wilde inzien. Hij heeft van één formulier een kopie meegenomen, maar l'Equipe pakt vervolgens uit met zes formulieren waarmee zij hun conclusies hebben getrokken. Ik weet niet hoe ze aan die andere kopieën zijn gekomen. De beschuldigingen van Pound zijn absurd. Hij is de grootste fantast ter wereld.''

Verbruggen plaatste eerder vraagtekens bij de rol van het WADA in het uitlekken van de gegevens. Hij vroeg zich daarbij af hoe het mogelijk was dat het betrokken Franse lab gegevens aan het WADA had gestuurd.

Pound kaatste gisteren de bal terug. Op de vraag of de WADA-baas werkelijk denkt dat Verbruggen de bron is, antwoordde Pound: ,,Ja''.