Verlies van AZ, Willem II en Heerenveen

AZ, SC Heerenveen en Willem II zijn het toernooi om de UEFA Cup begonnen met nederlagen. De drie voetbalclubs verloren gisteren hun uitwedstrijd.

AZ was in een spectaculair duel in het oosten van Rusland met 5-3 de mindere van Krylja Sovetov Samara. De Russen bleken sterker dan verwacht. Krylja, dertiende in de competitie, bleek te beschikken over een prima counterploeg, die mede door veel balverlies en slordig spel van AZ met grote regelmaat door de vijandelijke linies sneed.

De Alkmaarse ploeg speelde met een aantal invallers. Rechtsback Jaliens viel af met een knieblessure en werd vervangen door de IJslandse aanwinst Steinsson.Bovendien speelde De Zeeuw niet wegens opspelende hamstrings. Centraal achterin keerde Vlaar na een blessure terug in het elftal. De jonge verdediger maakte vorig seizoen in Europa, toen AZ in de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi werd uitgeschakeld door Sporting Lissabon, een uitstekende indruk en schopte het zelfs tot international.

Zijn spel van gisteravond viel tegen. De nuchtere zakelijkheid van vorig seizoen had plaats gemaakt voor onzekerheid en balverlies. Bij beide tegentreffers in de eerste helft deed Vlaar zijn werk niet naar behoren. Bij de 1-0 liet hij zich verrassen door een lichaamsschijnbeweging van de Ghanees Adamu, waarna de Braziliaan Leilton de score voor de Russen opende. Vlak voor rust fopte Adamu hem opnieuw, waarna Vlaar uitgleed en de Afrikaan doelman Timmer passeerde: 2-1.

Kort na de openingstreffer maakte Vlaar wel gelijk. Na een vrije trap van Landzaat schoot hij in de rebound hard de 1-1 achter doelman Lobos. De meevaller zorgde niet voor vertrouwen. Na de 2-1 in de 45ste minuut volgde direct na rust de 3-1. Vervolgens bracht Perez zijn ploeg in de 56ste minuut terug in de wedstrijd. Hij volleerde een doorgekopte bal van Arveladze prachtig achter Lobos, waarna de Noord-Hollanders zowaar beter leken te gaan spelen.

Het bleek van korte duur. In de 63ste minuut kreeg Timmer de vierde goal van de avond te verwerken. In de slotfase leek AZ goed terug te komen tot 4-3, maar een fantastische treffer van Bober bracht alsnog teleurstelling in het Alkmaarse kamp: 5-3. ,,Als ik deze wedstrijd niet met eigen ogen had gezien, had ik het niet geloofd'', sprak AZ-trainer Van Gaal na afloop.

Willem II verloor gisteren in Monaco eveneens de eerste wedstrijd van de eerste ronde. AS Monaco won met 2-0, na een 1-0 stand bij rust. Twintig minuten lang kon Willem II aardig mee met de tegenstander, maar vanaf dat moment was het niet meer de vraag of, maar met hoeveel de Tilburgse ploeg zou verliezen. Het kwaliteitsverschil was te groot. Willem II was met aanvallende intenties aan het duel begonnen, maar daar kwam niets van terecht.

Ook Heerenveen verloor. In het Tsjechische Ostrava was Banik met 2-0 te sterk. De Heerenveen-spelers vochten meer tegen zichzelf dan tegen de tegenstander. Vooral ervaren krachten als Bosvelt en Bruggink lieten het afweten. De returns zijn over twee weken.