VERDER VERSCHENEN

De Vergeten Man (De Boekerij, 328 blz., €17,25, vertaald door Herman van der Ploeg) is een degelijke, zeer onderhoudende thriller uit Robert Crais' serie over PI Elvis Cole. Geen idioot spektakel, wel bijna-invoelbaar menselijk drama. Poliperspectivisch, harde actie, maar geen rillingenopwekkende plastiek.

Fons Burger moet zijn thrillerdebuut De martelaren van Lot (dif books, 215 blz. €16,90) wel in eigen beheer hebben uitgegeven als waarschuwing aan beginnende schrijvers. Hij maakt namelijk alle fouten waarvoor een uitgever zijn auteurs doorgaans behoedt. Het gevolg is een zinloze verzameling drukletters en leestekens op verspild papier. Zelfs het `thema' van het boek: religieus geïnspireerd terrorisme, slaat Burger op de meest begripsloze wijze platter dan plat.

Stadsvolk en natuurmensen, landadel en kunstenaars, oud en jong, rijk en arm, geleerd en eenvoudig, ze treden allemaal op in Het woud (De Geus, 352 blz. €22,50 uit het Spaans vertaald door Rikkie Degenaar), het zwarte hedendaagse sprookje van Eugenio Fuentes waarin naar goed voorbeeld van de gebroeders Grimm het grote boze bos de hoofdrol speelt. Ricardo Cupido wijkt als wielrennende privé-detective aangenaam af van de standaard crimefighter en Fuentes' psychologiserende stijl maakt Het Woud tot een meeslepend boek.

    • Gert Jan de Vries