TV-gegevens verkocht

De publieke omroep gaat programmagegevens leveren aan distributeurs van digitale televisie, zoals kabelmaatschappijen en telecombedrijven.

De programmagegevens zijn al jaren inzet van een juridische strijd. Met name krantenuitgever De Telegraaf wil dat de gegevens worden vrijgegeven, zodat de krant hiermee een programmablad kan maken. De publieke omroep heeft dit tot dusver geweigerd.

De gegevens worden nu wel geleverd aan KPN, Essent en Multikabel. Klanten van deze bedrijven met een digitaal televisieabonnement krijgen dit najaar een uitgebreide elektronische programmagids op hun tv. De publieke omroep levert de gegevens van alle Nederlandse publieke en commerciële omroepen, buitenlandse televisiezenders en ruim honderd digitale kanalen. Deze laatste zenders zijn alleen te zien met een zogeheten settop-box, een extra kastje voor bij de tv. De elektronische programmagegevens zouden op termijn kunnen worden gekoppeld aan slimme, digitale videorecorders.

De publieke omroep levert de informatie op dit moment alleen aan de eigen tv-gidsen, aan Veronica Magazine (SBS) en aan de dagbladen.

De omroepen zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van de inkomsten uit hun bladen. De kranten mogen de gegevens slechts publiceren onder strikte voorwaarden: alleen kort voor uitzending. Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan wil de informatie vanaf 2008 vrijgegeven. Dat staat in haar mediaplan dat de Tweede Kamer over enkele weken behandelt.

De publieke omroep neemt nu een voorschot op deze maatregel door afspraken te maken met aanbieders van digitale televisie. De omroepen maken al een elektronische programmagids op internet, www.omroep.nl/gids, maar die is nog niet erg actueel, zegt Michel Mol, internetcoördinator van de publieke omroep.

,,De informatie van de door ons verwerkte programmagegevens voldeed niet aan de eisen die de gebruikers van elektronische gidsen tegenwoordig stellen. Wij gaan à la minute actuele gegevens bieden met de laatste wijzigingen in uitzendtijden. Gedetailleerd, van veel meer zenders en veelal in het Nederlands.''

Mol onderhandelt nog met andere telecombedrijven en kabelmaatschappijen. KPN, Essent en Multikabel betalen alleen voor de verwerking van de gegevens. De publieke omroep maakt volgens Mol geen winst op de programmagegevens.