Turkije nodigt paus uit

Turkije heeft paus Benedictus XVI gisteren uitgenodigd voor een bezoek in 2006 in een poging een controverse te voorkomen aan het begin van toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie. De in Istanbul zetelende oecumenisch patriarch Bartholoméos, leider van de orthodoxe christenen, had de paus voor 30 november uitgenodigd ter gelegenheid van het orthodoxe feest van Sint Andreas. Het Vaticaan had die uitnodiging geaccepteerd. De Turkse autoriteiten waren echter ongelukkig met het tijdstip, temeer daar de paus zich eerder, toen hij nog kardinaal Ratzinger was, fel had uitgesproken tegen Turkse toetreding tot de EU. Die zou zijns inziens ,,een enorme fout'' en ,,een besluit tegen de geschiedenis'' zijn. Twee keer eerder hebben pausen het overwegend islamitische Turkije bezocht.