Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de Nederlandse dijkenbouwers in New Orleans. En voor de kiezers in het voormalige Oost-Duitsland.

Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Reportage over Martine van den O., een moslima die beschuldigd werd van terrorisme en banden met de Hofstadgroep. Inmiddels is ze weer op vrije voeten en reageert ze op de beschuldigingen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Over de verkiezingen in Duitsland, waarbij de Linkspartei wordt toegelicht. Daarnaast een beschouwing van de berichtgeving in de Amerikaanse pers over president Bush en de orkaan Katrina. Ned.3, 22.20-23.05u.

SPORT

Honkbal. Het Nederlandse honkbalteam doet het boven verwachting goed bij de wereldkampioenschappen. De NOS zendt een uitgebreide samenvatting van de halve finales uit. Ned.2, 23.05-23.45u.

AMUSEMENT

Comedy Factor. De vijfde aflevering van de stand-up comedians, gepresenteerd door Jörgen Raymann. Met onder meer Teddy Smith, Thea Vidale en Rich Vos. Ned3, 23.05-23.35u.

KUNST

TV3. Met Hans Dorrestein over zijn nieuwe voorstelling `Het naakte bestaan' en de bundeling van zijn liedjes in `Nu de liefde me zo tegen zit'. Ook te gast Ineke Houtman, regisseur van `Polleke de serie'. Ned. 2, 20.00-20.30u.

FILM

Dances with Wolves (Kevin Costner, 1990, VS). Ecologisch indianenepos van en met Kevin Kostner. De zevenvoudige Oscarwinnaar smaakt als een ouderwets romantische, grootse western, al staat de held nu aan de goede kant: die van de Sioux-indianen wier cultuur gedetailleerd werd gereconstrueerd. RTL7, 20.30-0.40u.

Kiss the Girls (Gary Fleder, 1997, VS). Beklemmende seriemoordenaarsfilm wortelt stevig in de traditie van Silence of the Lambs en Se7en maar wankelt onder het gewicht van een overdaad aan spanningsbogen en benauwend gefilmde achtervolgingen in het bos. Psycholoog Morgan Freeman en arts Asley Judd proberen de motieven te ontrafelen van een serie-kidnapper. Naar gelijknamige roman van James Patterson (in ons land: De regels van het huis). Net5, 22.25-0.35u.

A Hard Day's Night (Richard Lester, 1964, Engeland). Eerste, succesrijke Beatlesfilm is een komische fantasie over een dag uit het leven van het kwartet, door regisseur Lester volgepropt met filmgrapjes. Met o.a. 'Can't Buy Me Love', 'And I Love Her', 'I Should Have Known Better'. Canvas, 23.10-0.35u.

Moonlight (Paula van der Oest, 2002, Nederland/Engeland/Luxemburg/Duitsland). Door pers en publiek ernstig onderschatte speelfilm van de regisseuse van Zus & Zo had last van het imago een jeugdfilm te zijn. Is een even sensitief als heftig symbolisch drama over jong meisje (Laurien van den Broeck) dat zich heimelijk ontfermt over een zwaargewond drugskoeriertje. Ned.3, 23.35-1.10u.

Steel Magnolias (Herbert Ross, 1989, VS). Weinig oorspronkelijke toneelverfilming is een draak voor oudere meisjes. Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Julia Roberts en Darryl Hannah spelen typetjes die elkaar ontmoeten in een provinciale schoonheidssalon. Ned.1, 23.45-1.45u.

New Jack City (Mario van Peebles, 1991, VS). Gangsterfilm over de in rijkdom zwelgende, merendeels zwarte crack-handelaren die de straten van New York onveilig maken. Een simplistische aanklacht, onevenwichtig verpakt in de vertrouwde sjablonen van het genre. Met Wesley Snipes, Ice-T. BBC1, 0.35-2.20u.

The Asphalt Jungle (John Huston, 1950, VS). Veel geïmiteerde misdaadklassieker wordt verteld vanuit het (destijds ongebruikelijke) perspectief van de criminelen en is eerder een karakterstudie van losers dan een thriller. Bijrol van Marilyn Monroe. BBC2, 0.35-2.25u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Bij deze talkshow is Annemarie Postma te gast. Deze columniste heeft een nieuwe bundel uitgebracht: Hartsverstand. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na negenen bespreken Roel Bentz van den Berg, Bas Heijne en Dirk van Weelden de roman No Country For Old Men van de Amerikaanse schrjver Cormac McCarthy, de cd Howl van Black Rebel Motorcycle Club en de film Cinderella Man van de Amerikaanse cineast Ron Howard. Na tienen de glaskunstenaar Bernhard Heesen. 747AM, 20.02-23.00u.