Teeuwen stopt met cabaret

Hans Teeuwen maakt de komende jaren geen cabaretprogramma's meer. Dit heeft zijn impresariaat bevestigd. Teeuwen is van plan zich verder te bekwamen als filmregisseur. Eind deze maand gaat zijn debuutfilm Masterclass in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Hans Teeuwen (38) was de afgelopen tien jaar, met vijf programma's, een van de grootste kassuccessen in het cabaret en werd ook door de kritiek met gejuich ontvangen. Alleen zijn laatste programma, Industry of love, werd minder goed besproken omdat hij zijn eigen overrompelende niveau niet meer haalde. De cabaretsite zwartekat.nl noemde hem zelfs ,,een inspiratieloze parodie op zichzelf, hoe goed zijn techniek ook was.'' Op de bezoekcijfers had die kritiek geen invloed; hij speelde overal voor uitverkochte zalen. Zijn laatste tournee eindigde anderhalf jaar geleden.

Teeuwen is ,,gewoon even klaar'' met het cabaret, zegt hij in de Volkskrant. Terugkijkend op zijn tournees spreekt hij van ,,een ongelooflijke vermoeidheid'', te meer omdat de tomeloze energie juist het handelsmerk van zijn optreden was. Zijn besluit is geen rechtstreeks gevolg van de moord op zijn vriend Theo van Gogh, aldus Teeuwens impresario Diederik Hummelinck. Wel zei de cabaretier direct na de moord te vrezen dat hij voortaan ,,minder onbevangen'' op het toneel zou staan.

,,Hans is een man vol onrust die je niet kunt vangen in het stramien van elk seizoen een nieuw programma,'' zegt Hummelinck. ,,Of hij ook na 2007 niet meer zal optreden, staat echt nog niet vast.''

Teeuwens Masterclass wordt aangekondigd als een ,,pseudo-documentaire'' over een uit de hand lopende masterclass voor acteurs. Peer Mascini en Pierre Bokma spelen de hoofdrollen. De film werd, mede in opdracht van de VPRO, gemaakt door Column Produkties, het bedrijf van Theo van Gogh. Eerder leverde Teeuwen al het idee voor de film Interview, die Van Gogh maakte met Katja Schuurman en Pierre Bokma.

    • Henk van Gelder