Siberische tijgers naar stikheet Zimbabwe

De relaties tussen China en het politiek geïsoleerde Zimbabwe zijn zo warm en innig geworden dat China het sterk verarmde Zimbabwe vier Siberische tijgers schenkt in ruil voor zebra's, olifanten en impala's. Zimbabwe werd onlangs bijna uit het Internationaal Monetair Fonds gestoten omdat het zijn schulden niet kon betalen, en lang niet iedereen gelooft dat de komst van de Siberische tijgers, een beschermde en uiterst zeldzame diersoort uit zeer winterse streken, echt een goed idee is.

Peter Mundy, als bioloog verbonden aan de Nationale Universiteit van Wetenschap en Techniek in Zimbabwe's tweede stad Bulawayo, noemt het project tegenover het persbureau AP zowel economisch als ecologisch bezien ,,waanzin.'' ,,We hebben niet eens geld om voor onze eigen dieren te zorgen'', zo voegt hij eraan toe.

In China leven naar schatting nog ruim dertig Siberische tijgers in het wild, in het uiterste noordoosten van China, waar winterse temperaturen van 30 graden onder nul heel gewoon zijn. Daarnaast leven er nog enkele honderden tijgers dicht opeen in omstreden wildparken, officieel om ze te bestuderen en later weer terug te plaatsen in de natuur, maar in feite als een attractie waar toeristen voor grof geld kunnen zien hoe een groep tijgers voor hun ogen een levende koe verslindt.

Mundy noemt het exportplan van de Chinese tijgers vooral ,,wreed''. Niet alleen zijn de Siberische tijgers niet toegerust voor klimaat en vegetatie in een wildpark in Zimbabwe, ze kunnen bovendien een gevaar opleveren voor hun omgeving, zo waarschuwt Mundy over de prooidieren, die wel vier meter lang en 300 kilo zwaar kunnen worden.

De overkomst van de tijgers past in het beleid van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, die zich vooral op het Oosten, en met name China, wil richten nu het Westen zijn land mijdt.