`Schandalig' van Kroes

De openlijke steunbetuiging van EU-commissaris Neelie Kroes (Mededinging) aan de kandidatuur van de Angela Merkel voor het Duitse bondskanselierschap, heeft de woede gewekt van enkele vooraanstaande Duitse europarlementariërs.

Martin Schulz, voorzitter van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement, en Daniel Cohn-Bendit, voorman van de Groenen, spreken op de site SpiegelOnline van een ,,schandalige inmenging in de Duitse verkiezingsstrijd''. Cohn-Bendit vindt dat Kroes moet aftreden. ,,Kroes is in de Commissie duidelijk niet op haar plaats'', aldus de Groene leider. Zijn Nederlandse partijgenoot Joost Lagendijk gaat dat te ver. ,,Dat is schieten met een kanon op een mug, overigens begrijpelijk in de hectiek van de Duitse verkiezingsstrijd. Het is niet handig wat Kroes heeft gedaan [...], maar geen reden voor aftreden.''

Kroes' motivatie dat ze de christen-democraat Merkel niet om partijpolitieke redenen steunt, maar vanwege haar vrouw-zijn, wordt niet geloofd door Schulz. Volgens hem ,,verdedigt Kroes als geen ander [...] het radicale marktliberalisme en de sociale kilte'', net als de CDU-kandidaat.