Ramsj

Jonathan Andrews and Andrew Scull: Undertaker of the mind. Gebonden, University of California Press 2001, 363 blz. van €29,– voor €6,–. Roelants Nijmegen (024–3221734)

`John Monro and mad-doctoring in eighteenth-century England' luidt de ondertitel van deze onderhoudende studie. Hoofdpersoon is John Monro (1715-1791), de man die aan het hoofd stond van Bethlem Hospital – Engelands eerste ziekenhuis voor geesteszieken – en vrijwel in zijn eentje de zorg voor `madmen' en `lunatics' professionaliseerde (hoe primitief en in onze ogen barbaars zijn behandelmethoden ook waren). Bij Roelants is ook nog een andere historische studie te vinden: Music drama at the Paris Odéon, 1824-1828 van Mark Everist, een kleurrijk portret van het korte, maar heftige muziekleven in het Théâtre-Royal de l'Odéon in de jaren twintig van de negentiende eeuw. Gebonden, van €55,– voor €12,95.

Augusto Gentili e.a.: Paintings in Venice. Gebonden, Bulfinch 2002, 607 blz. van €135,– voor €49,95. Premsela Amsterdam (020–6624266)

Vorstelijk uitgegeven overzicht van ruim vijfhonderd schilderijen die te vinden zijn in Venetiaanse musea als de Gallerie dell'Accademia, het Dogenpaleis en de Guggenheim-collectie. Een keur van oude en moderne meesters komt aan bod: van Bellini, Tintoretto, Titiaan en Veronese tot aan Mondriaan, Klee, Rothko en Pollock. Meer beeldende kunst bij De Bengel in Dordrecht (078–6399291): het Duitstalige Rembrandt onder redactie van Klaus Schröder, en het Engelstalige El Greco, geredigeerd door David Davies. Twee fraaie catalogi, beide voorzien van uitvoerige essays (respectievelijk van €45,– voor €25,– en van €48,– voor €25,–). Bij Steven Sterk Utrecht is te vinden: De keuze van Vincent. Van Goghs Musée imaginaire onder redactie van Chris Stolwijk, met werk van onder anderen Rembrandt, Hiroshige, Ruisdael en Mauve (van €44,90 voor €7,90). Ook Philip Callows biografie van Van Gogh, Vincent van Gogh. Een leven ligt bij Steven Sterk (van €22,50 voor €7,90). En dan is er nog een bijzonder boek over Edvard Munch dat bij De Boekenmarkt Den Haag is afgeprijsd: Munch. In his own words van Poul Erik Tojner, een bloemlezing uit de brieven, dagboeken en literaire verhalen van de Noorse schilder. Van €39,95 voor €19,50.

Antonio Carluccio: Carluccio `goes wild'. Gebonden, Tirion 2002, 225 blz. van €34,95 voor €15,–. Steven Sterk Utrecht

Het vijfde boek alweer van Engelands bekendste Italiaanse kok, eigenaar van het Neal Street Restaurant in Londen en veelvuldig te zien in kookprogramma's van de BBC. Deze keer buigt hij zich – vaak letterlijk op de begeleidende foto's – over zo'n zestig `niet-gekweekte ingrediënten' als veldzuring, paardebloemen, brandnetels, frambozen, diverse soorten paddestoelen, karpers en snoeken, en patrijzen en kwartels. De vondsten worden verwerkt in 120 recepten, allemaal `gecreëerd' volgens de Italiaanse traditie.

Nike Wagner: The Wagners. The dramas of a musical dynasty. Gebonden, Princeton University Press 1998, 327 blz., van €45,50 voor €8,–. Het Martyrium Amsterdam

Veelgeprezen boek dat zich zowel laat lezen als een cultuurhistorische studie als een spannende, soapachtige familiekroniek. Middelpunt vormt de uitgebreide familie Wagner, vanaf stamvader Richard (1813-1883) tot aan diens tientallen achterkleinkinderen. Nike Wagner (een achterkleindochter van de componist) schetst een onthullend portret van de familie: de betrokkenheid van haar grootvader Siegfried bij het Hitler-regime, de ruzies van haar vader Wieland en haar oom Wolfgang om het beheer van het beroemde festival in Bayreuth, en de rivaliteit binnen een nieuwe generatie vrouwelijke Wagners om de organisatie van het festival over te nemen. Zal het de mooie Daphne Wagner worden? Een van de stiefzusjes Eva en Katharina? Of toch Nike zelf?

Knud Larsen and Amund Sinding-Larsen: The Lhasa atlas. Traditional Tibetan architecture and townscape. Gebonden, Shambhala 2001, 179 blz., van €78,20 voor €29,50. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

Prachtig boek over de eeuwenoude architectuur van Lhasa, de hoofdstad van Tibet die de laatste decennia in hoog tempo is uitgebreid en gemoderniseerd. Om het stedelijke erfgoed vast te leggen en aldus hopelijk tegen sloop en nieuwbouw te beschermen, maakten de auteurs een inventarisatie van een kleine driehonderd gebouwen, waaronder het Potala Paleis, de zetel vroeger van de dalai lama's, en de befaamde Jokhang Tempel. Geïllustreerd met tekeningen, foto's, topografische kaarten en plattegronden.

David Silverman (ed.): Searching for ancient Egypt. Art, architecture, and artifacts. Paperback, Dallas Museum of Art 1997, 342 blz., van €35,– voor €12,50. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

Catalogus van een omvangrijke en fraaie expositie die tussen 1997 en 2000 door de Verenigde Staten reisde (en eindigde in de Honolulu Academy of Arts). Aan de orde komen niet alleen de grootse beeldhouwkunst en architectuur van het oude Egypte, maar ook sieraden, amuletten en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen als spiegels en vazen. Gedegen tekst en uitstekende illustraties.

    • Henk Lagerwaard