Pelecanos is een mensenvriend

Drama Stad is een van de weinige stand-alones in het rijke grimmige oeuvre van George Pelecanos. Het is bovendien een thriller met een boodschap, al gaat die clou in de vertaling bijna verloren. Het speelt zich, zoals alle boeken van de Griekse immigrantenzoon, af in Washington D.C., te midden van de tachtig procent kleurlingen die er veelal in armoede leven in een uitzichtloze maatschappij, die wordt gekenmerkt door verveling, geweld, drugs en drank.

Lorenzo Brown is een van hen, een eenzame dertiger die de kost verdient met een lullig baantje bij de hondenpolitie. Al in de tweede zin wordt hij loepzuiver getypeerd: `Lorenzo lag niet op een brits, maar in een schoon, breed bed'. Een normale zwarte man van zijn leeftijd zit immers in de nor of is dood. Maar Lorenzo heeft gekozen voor een leven zonder alcohol, drugs en wapens. Hij heeft zelfs een asielhond in huis genomen, wiens drollen hij tijdens het uitlaten opraapt. In de blitse jongens in merkkleding die hem erom uitlachen herkent hij zijn toekomstloze verleden.

Nadat Pelecanos slopend traag Lorenzo en de overige personages tot in hun DNA heeft gekarakteriseerd, is de tragedie van het boek onontkoombaar geworden. Lorenzo, die zijn catharsis al achter de rug heeft, komt in de verleiding om terug te vallen

DC staat volgens de personages in het boek voor Dodge City, het schietgrage stadje in het wilde Westen uit de gelijknamige film met Errol Flynn en Olivia de Havilland. Drama Stad laat zich dan ook lezen als een groot pleidooi tegen recente politieke voorstellen om het straatverbod op vuurwapens in te trekken. Pelecanos trapt echter niet in de val van een eenduidige moraal of van valse hoop. DC, zo laat hij de brave Lorenzo uitleggen, staat voor Drama City, een stad die zowel een tragisch als een komisch masker heeft. Drama Stad is dan ook een illusieloos boek, van een auteur die zich in bloedmooie dialogen een groot mensenkenner en -vriend toont.

George Pelecanos: Drama Stad. Vertaald door Mariëtte van Gelder. Anthos, 283 blz. €19,95

    • Gert Jan de Vries