Pas verschenen

Anneke Brassinga & Freddy Rikken: Tussen vijf en twaalf Een briefwisseling. De Bezige Bij, 304 blz. €19,50

Brieven die dichteres Anneke Brassinga (1948) en fotograaf Freddy Rikken (1952) elkaar schreven tussen 2001-2004 `om elkaar van verre én van dichtbij te volgen en te verstaan'.

Frans Budé: Afrit. Plantage, 96 blz. €13,50

Novelle waarin de kleine handelingen van een taxichauffeur tot grote gevolgen blijken te leiden. Prozadebuut van de Limburgse dichter Frans Budé (1945).

Gerrit Komrij: Eendagsvliegen. De Bezige Bij, 304 blz. €19,90

Dagboekfragmenten van Gerrit Komrij opgetekend vanaf 1957 tot heden. `Een collectie verhevigde momenten in een bibliotheek, van glimwormen tot bliksemschichten,' schrijft Komrij in zijn woord vooraf, `zo'n boek zou dit willen zijn'.

J.T. Leroy: Het hart is bovenal bedrieglijk (The Heart Is Deceitful Above All Things). Vert. Robert Dorsman, De Geus, 222 blz. €16,90

Autobiografische roman in verhalen van de Amerikaanse cultschrijver J.T. Leroy (1980) waarin hij de schokkende belevenissen van een tiener beschrijft die door zijn moeder wreed wordt misbruikt. Sarah, Leroy's eerste boek had het `waarschijnlijk als debuut niet gered wanneer er geen hype omheen was gecreëerd, want het verhaal is uiteindelijk te vlak en rechtlijnig. Maar de roman is toch ook weer te absurd om als simplistische bekentenisliteratuur weggezet te worden en te humoristisch en vlot geschreven om afgedaan te worden als therapeutisch' (Toef Jaeger in Boeken, 01.10.04).

Torgny Lindgren: Het ultieme recept (Pölsan). Vert. Bertie van der Meij, De Bezige Bij, 224 blz. €19,90

Vijftig jaar later pakt een journalist, inmiddels 107 jaar oud, zijn verhaal weer op van twee mannen die op zoek zijn naar de perfecte balkenbrij-schotel. Roman van de grootmeester van de Zweedse literatuur Torgny Lindgren (1938).

Karin Slaughter: Trouweloos (Faithless). Vert. Ineke Lenting, Cargo, 464 blz. €18,90

Vijfde deel in de Sara Linton-reeks. Kinderarts/lijkschouwer Sara Linton, haar ex-man en politiechef Jeffrey Tolliver en oud-rechercheur Lena Adams onderzoeken dit keer de dood van een meisje dat zich, zoals het zich laat aanzien, letterlijk is doodgeschrokken.

Edwin de Vries: Hélena. De Bezige Bij, 254 blz. €17,50

De hoofdpersoon in de debuutroman van acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries reist naar Italië om de hond van zijn zoon daar onder te brengen. Ondertussen wordt hij geconfronteerd met zijn verleden dat in het teken staat van afscheid nemen.