Ontvoering Melchers omgeven door raadsels

De Amsterdamse politie gaf gisteren een toelichting op de ontknoping van de ontvoering van Claudia Melchers. Maar de uitleg riep vooral meer vragen op.

De ontvoering duurde 48 uur. De persconferentie over de ontknoping nog geen kwartier. De Amsterdamse politie gaf gistermiddag een toelichting op de ontvoering en terugkeer van miljonairsdochter Claudia Melchers. De drukbezochte persconferentie in de kantine van het hoofdbureau van politie aan de Marnixstraat wierp meer vragen op dan zij beantwoordde.

Na de korte uiteenzetting van de gebeurtenissen sinds maandagavond half elf, toen de 37-jarige Melchers uit haar woning werd meegevoerd, was er slechts kort gelegenheid voor het stellen van vragen. Op het moment dat gevraagd werd naar de geloofwaardigheid van het slachtoffer en de mogelijke criminele antecedenten van haar of haar familie, werd de conferentie afgebroken.

Eerst de feiten die door recherche-chef Willem Woelders werden gepresenteerd. Claudia Melchers, eigenaar van een cateringbedrijf aan huis in Amsterdam-Zuid, werd maandag gebeld door een man die een afspraak wilde maken over catering. Later die avond kwamen drie mannen haar thuis opzoeken. Twee daarvan hadden een ,,Zuid-Amerikaans uiterlijk'', de ander was ,,negroïde''. Melchers was thuis, met haar twee kinderen en ,,een kennis''. Haar man, Bert Verheij, was niet aanwezig.

Tijdens het gesprek werden Melchers en de kennis plotseling bedreigd met vuurwapens en vervolgens vastgebonden. Melchers werd opgesloten in een beige plastic kist. Hierin is zij naar buiten gesjouwd en in een auto geladen, vermoedelijk een bestelbusje.

De geknevelde kennis, vermoedelijk een bovenbuurman, werd bevrijd door een van de kinderen, en alarmeerde de politie. Die vond in het huis een ,,claimbrief'' met daarin de eis voor de vrijlating van Melchers: geen geld, maar driehonderd kilogram cocaïne.

Melchers is een nacht en twee dagen vastgehouden in een geblindeerd huis in een ,,rustige omgeving'', vermoedelijk in het oosten van het land. Op de radio die aanstond meende Melchers ,,Achterhoeks dialect'' te hebben gehoord, als ook een Duitstalige zender. Het huis was klein, met één etage die een schuin plafond had. Ze heeft verklaard goed te zij behandeld; ze kreeg voedsel en kleding (een wit joggingpak) en mocht douchen.

Woensdagnacht is Claudia Melchers door haar ontvoerders geblinddoekt in een auto naar Arnhem vervoerd, waar zij in de buurt van park Sonsbeek werd vrijgelaten. Ze is, op sokken, gaan wandelen en rennen naar het nabijgelegen centraal station. Daar stapte ze in een taxi en heeft via de chauffeur contact gelegd met haar familie en de politie. Belangrijkste boodschap: ik ben vrij en ongedeerd. De taxi bracht haar vervolgens naar het hoofdbureau van politie in Amsterdam, alwaar zij door een arts is onderzocht (en, op enkele knevelstriemen na, gezond werd verklaard). Later die nacht is zij herenigd met haar gezin.

De twee meest opvallende aspecten van de ontvoering zijn de ongebruikelijk eis (geen miljoenen euro's maar een grote partij cocaïne), en de ogenschijnlijk plotselinge afloop, zonder tussenkomst van de politie. En, zo verklaarden zowel de politie als de familie gistermiddag, zonder dat er ,,goederen of geld'' waren geleverd. Een ontvoering om losgeld had voor de hand gelegen, omdat haar vader Hans Melchers een gefortuneerde zakenman is (geschat vermogen: 460 miljoen euro).

Deskundigen verklaarden na afloop in de media dat ontvoeringen om cocaïne in het criminele milieu regelmatig voorkomen. Vermoedden de daders dat de familie Melchers de cocaïne, met een straatwaarde van zo'n 15 miljoen euro, zou kunnen leveren? Of dat de politie daaraan zou meewerken?

Volgens politiechef Woelders is het, zelfs voor een criminele organisatie, niet gemakkelijk om snel aan die hoeveelheid te komen. Dachten de ontvoerders praktisch: cocaïne is wellicht gemakkelijker in de markt te zetten dan contant losgeld, dat genummerd is en dus te traceren? Waarom hebben de ontvoerders Melchers zonder buit vrijgelaten? Zijn ze geschrokken, zoals de politie suggereerde, door de massale media-aandacht? Of is er anders dan een levering of betaling wel een en ander toegezegd door politie of familie? Dat laatste sluiten beide uit, want er is tijdens de ontvoering geen contact geweest met de ontvoerders.

De politie heeft een team van vijftig rechercheurs op de zaak gezet. De familie zwijgt.

    • Philip de Witt Wijnen
    • Malika El Ayadi