Olympic Airlines opnieuw in de verkoop

De Griekse regering gaat opnieuw proberen Olympic Airlines, de staatsluchtvaartmaatschappij, te verkopen. Dat heeft het ministerie van Transport gisteren in een verklaring laten weten. De aankondiging komt een dag nadat de Europese Commissie had geëist dat Olympic ten minste 310 miljoen euro terugstort in de staatskas wegens onterecht verkregen overheidssteun.

Na eerdere pogingen de maatschappij in haar geheel te verkopen, wil premier Karamanlis Olympic nu in delen van de hand doen: van de vliegtuigen en de landingsrechten tot en met het embleem met de zes ringen. De regering denkt dat dit de enige mogelijkheid is om de toestellen in de lucht te houden én voldoende middelen te vergaren om aan de verplichtingen van Brussel te voldoen. Een regeringswoordvoerder in Athene noemde het gisteren ,,zuivering bij doorfunctioneren''.

Athene heeft van Brussel twee maanden respijt gekregen. Na die periode moet de Griekse regering de Commissie laten weten op welke manier Olympic de staatssteun zal terugbetalen. Het precieze bedrag staat nog niet vast. Uit een opsomming door de Commissie blijkt dat Olympic sinds 2003 voor meer dan 0,5 miljard euro steun heeft ontvangen. Eurocommissaris Barrot (Transport) zei woensdag dat Olympic ,,ten minste 150 miljoen'' moet terugstorten. Bovendien moet Olympic met nog eens 160 miljoen euro over de brug komen, een bedrag waarvan de Commissie in 2002 al terugbetaling had geëist.

Barrot sluit niet uit dat de totale terugvordering nog hoger zal uitvallen. De EU-commissaris zei dat de hulp die Olympic van de Griekse staat ontving was bedoeld voor een grote reorganisatie, ,,maar die reorganisatie heeft nooit plaatsgevonden''. Brussel accepteert ook de `wisseltruc' van de Grieken niet: Olympic Airways, zoals de maatschappij eerst heette, werd in 2003 omgedoopt tot Olympic Airlines. Maar volgens de EU gaat het om een en hetzelfde bedrijf.

Olympic is niet de enige Europese luchtvaartmaatschappij in staatshanden die in financiële problemen verkeert. Ook Alitalia kampt met zware schulden.

    • F.G. van Hasselt