Océ verwerft Amerikaanse distributeur

Printerfabrikant Océ neemt de Amerikaanse distributeur Imagistics International over voor 685 miljoen dollar (558 miljoen euro). Beide partijen hebben overeenstemming bereikt over het bod. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Océ.

Reden voor de overname is dat Océ, dat printers fabriceert voor de zakelijke markt, een beter distributienet in de Verenigde Staten wil opbouwen. Océ is voortaan in alle vijftig Amerikaanse staten vertegenwoordigd. Daardoor wordt het distributienetwerk van Océ, dat nu vestigingen heeft in dertig steden, viermaal zo groot als nu het geval is, aldus het bedrijf. Imagistics is distributeur van printers en kopieermachines van onder andere Sharp, Minolta en Toshiba.

Océ rekent op winst- en omzetgroei door de aankoop. ,,We kunnen onze producten nu sneller aan de klant leveren'', aldus een woordvoerder. ,,Bovendien is circa de helft van de duizend grootste bedrijven in de VS klant van Imagistics. We hopen dat dat ook nieuwe klanten voor Océ betekent.''

Océ was al geruime tijd op zoek naar een distributeur in de Verenigde Staten. ,,Nogal wat distributiebedrijven waren te groot en daardoor te duur of gewoon niet te koop'', zegt de woordvoerder. ,,Imagistics past in onze maat, is betaalbaar en voldoet aan onze eisen.'' Tot nu toe gold de overname van een dochter van Siemens Nixdorf, tien jaar geleden, met 900.000 gulden (410.000 euro) als de grootste overname in de geschiedenis van Océ.

De overname wordt deels gefinancierd uit de verkoop van de lease-activiteiten van Océ. Het bedrijf verkocht vorig jaar een deel van zijn leaseportefeuille voor 312 miljoen euro aan financiële partijen om zich volledig te kunnen richten op de productie en verkoop van printers. Dit jaar werd nog een kleiner deel verkocht. Vorig jaar waren de leasecontracten goed voor bijna eenderde van de nettowinst van Océ, dat wereldwijd circa 22.000 werknemers telt.

Ook de daling van de autonome groei – in het tweede kwartaal van dit jaar daalde de omzet 1,2 procent – was reden om op zoek te gaan naar overnamekandidaten. Om de recessie en concurrentie het hoofd te bieden, werden delen van het bedrijf naar Azië en Tsjechië overgebracht.

Océ biedt 42 dollar per aandeel Imagistics in contanten. De overname zal naar verwachting nog dit jaar worden afgerond. Imagistics boekte vorig jaar een nettowinst van 25 miljoen dollar op een omzet van ruim 600 miljoen dollar. Het bedrijf telt 3.400 werknemers.

Het aandeel Imagistics sloot gisteren op 32,98 dollar, waarmee de beurswaarde van het bedrijf op ruim een half miljard dollar komt. De koers van het aandeel Océ daalde vanmorgen tot 12,80 euro, 3,7 procent lager dan de slotkoers van gisteren.