Makreelsalade

Een weekendje weg, maar mijn soort werk reist altijd mee. Mijn oog werd in een plattelandshotel getroffen door het woord `tunch', door de staf verklaard als een combinatie van een brunch en een high tea, die elke zondagmiddag wordt geserveerd. Het is een eigen bedenksel, want Google levert bij het intypen van `tunch' slechts één hit op, en laat dat nou net bij dit hotel zijn. Wat mij aanspreekt is niet het woord, maar het tijdstip van het buffet. Een late brunch, met een glas champagne, een keur aan brood, vlees, vis en kazen, met eventueel een ragout of warm oerhammetje, patés, salades en fruit. En met thee en bijpassende zaken als cake en muffins.

Ik zou er zelf een salade bij doen van gerookte makreel (ook wel gestoomde makreel genoemd omdat hij bij het roken in zijn vel gaar stoomt). Een smakelijke, wat vette vis. Dat vet hoeft u niet af te schrikken. Wetenschappers raken er steeds meer van overtuigd dat bepaalde vetten van vissen juist goed zijn voor hart- en bloedvaten.

Kook de geschilde aardappels in water met zout gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze dan in blokjes. Verwijder vel en graten van de makreel en pluk het visvlees in stukjes. Schil de appel, haal het klokhuis weg en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd een paar augurkjes fijn. Doe de crème fraîche of de yoghurt in een kom. Roer er 3 eetlepels olie, 2 theelepels geraspte mierikswortel en 1,5 eetlepel augurkvocht door. Schep er de stukjes aardappel, makreel, appel en augurk door. Breng de salade met zout en peper op smaak. Schil de bietjes en snijd ze in plakjes. Schep de makreelsalade op een schaal. Rondom garneren met plakjes biet en augurk. Roer een lepel augurkvocht en 1 theelepel mierikswortel door 2 lepels olie en druppel dit mengsel over de bietjes.

Ander idee: pureer het visvlees met de crème fraîche in een keukenmachine of met de staafmixer. Op smaak brengen met zout, peper en mosterd. Roer er een lepel kappertjes door. Serveer op witlofblaadjes of op toast, gegarneerd met kappertjes.

Morgen: la tied di luigia

    • Annelène van Eijndhoven