Likud boos op Sharon om VN-rede

Tot grote verontwaardiging van de rechtervleugel van zijn Likudpartij heeft de Israëlische premier Sharon gezegd dat de Palestijnen ,,recht hebben op vrijheid en op een nationaal, soeverein bestaan in een eigen staat''. Op de top van de Verenigde Naties zei Sharon gisteren in New York dat Israël ,,concessies wil doen in het belang van vrede tussen ons en onze Palestijnse buren, die altijd onze buren zullen zijn en die wij respecteren''.

Voor de rechtervleugel van zijn partij heeft Sharon met zijn bij vlagen emotionele en persoonlijke toespraak afscheid genomen van Likud. Volgens Knessetlid Netanyahu, die uit is op het leiderschap van Likud, is Sharon overgestapt naar ,,links''.

De Israëlische media, die de toespraak recenseerden als de belangrijkste die Sharon ooit gehouden heeft, concludeerden dat de premier zijn land aan het voorbereiden is op de opheffing van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever na de ontruiming van de Gazastrook. De grootste kranten meenden dat de toespraak in de aanloop naar verkiezingen was gericht op de kiezers in het centrum en ter linkerzijde.

Sharon zei te hopen dat de politieke onderhandelingen met de Palestijnen op afzienbare termijn hervat kunnen worden. Hij onderstreepte dat na de ontruiming van de Gazastrook het nu aan de Palestijnen is om ,,de economie te ontwikkelen en een op vrede gerichte samenleving te bouwen''.

De Palestijnse minister van Planning, Ghassan Al-Khatib, zei in Ramallah teleurgesteld te zijn, omdat Sharon de veiligheidsbarrière verdedigde en met geen woord repte over Jeruzalem. Integendeel, aldus de Palestijn, Sharon maakte duidelijk dat over de Palestijnse aanspraken op Oost-Jeruzalem niet valt te praten. ,,Daarom is hij niet uit op definitieve vrede''.