Kanton sluit alle kolenmijnen

Alle kolenmijnen in de Zuid-Chinese provincie Guangdong (Kanton) zullen worden gesloten. Dat heeft de Chinese krant De Jeugd van Peking vandaag gemeld.

Het is voor het eerst dat een Chinese provincie rigoureus al haar kolenmijnen sluit. Het besluit komt drie weken nadat bij een mijnongeluk in de provincie 123 mijnwerkers om het leven kwamen. De nieuwe maatregel past in het streven van de overheid om de veiligheid te verbeteren in wat de gevaarlijkste mijnindustrie ter wereld is. In de eerste helft van dit jaar kwamen zeker 2.700 kompels om. Daar kwamen in juli en augustus nog eens 700 slachtoffers bij.

De centrale overheid besloot in augustus al om 7.000, bijna éénderde van de in totaal ongeveer 24.000 mijnen in China, te sluiten. Dat lijkt veel, maar het gaat daarbij vooral om kleinere, onveilige mijnen waarvan de sluiting geen ernstige gevolgen heeft voor de energietoevoer. De welvarende provincie Guangdong levert minder dan 1 procent van de kolen in China. De grootste kolenvoorraden bevinden zich in Centraal- en Noordoost-China.

Het is moeilijk te beoordelen of de overheidsmaatregelen zullen leiden tot een werkelijke, grondige en blijvende sanering van de onveilige mijnindustrie, of dat dit de zoveelste falende poging van de centrale overheid zal blijken om de lokale autoriteiten en privé-ondernemers haar wil op te leggen en hen tot betere veiligheidsvoorzieningen te dwingen.

Veel mijnen die om veiligheidsredenen waren gesloten, werden na korte tijd weer opengesteld omdat zowel lokale ambtenaren als privé-ondernemers profijt hebben van voortgezette productie. Voor ambtenaren betekent het werkgelegenheid voor de streek en illegale inkomsten als zij het niet zo nauw nemen met de naleving van veiligheidsvoorschriften. Voor ondernemers wordt de productie steeds aantrekkelijker door de groeiende energiebehoefte en de stijgende internationale energieprijzen. China is voor zo'n 70 procent van de energiebehoefte afhankelijk van kolen.