Het beeld

Even voor achten eindigde de uitzending op Nederland 1 van het Kamerdebat over het rapport-Posthumus en de Schiedammer parkmoord. Minister Donner was nog niet klaar met zijn betoog, maar het NOS Journaal (en alles wat daarop volgde) ging vóór. Wel was het debat de rest van de avond nog rechtstreeks te volgen op de digitale nieuwszender NOSJournaal24 en op de website van de Tweede Kamer.

Daar was de toeloop zo groot dat ik geen beeld binnenkreeg, maar via internet was de uitzending wel te volgen, zij het een beetje schokkerig, op het NOSJournaal24-kanaal, dat eigenlijk bedoeld is voor wereldwijde verspreiding van de meest recente editie van het NOS Journaal. Kennelijk werd het vervolg van het Kamerdebat door de netcoördinatoren niet belangrijk genoeg gevonden om er ruimte voor vrij te maken op een van de drie analoge publieke zenders.

Nu was het druk gisteravond. Nederland 2 zond drie UEFA Cupwedstrijden achter elkaar live uit, dus die zender was niet beschikbaar. In de kijkcijferoorlog mag je geen voetbal uit handen geven. Ook het NOS Journaal van acht uur op Nederland 1 scoort deze week zeer sterk, vermoedelijk door de ontvoering van Claudia Melchers, waarvan gisteren een voorlopige ontknoping viel te melden. Waarom kon het Kamerdebat dan niet door Nederland 3 worden overgenomen? Ingeblikte programma's als Frasier (VARA) en Popquiz à gogo (NPS) hadden best een weekje op kunnen schuiven.

De opvatting van de publieke omroep dat dit Kamerdebat geen hoge urgentie had, valt te verdedigen. Zoals te voorspellen kwam de minister niet in gevaar. Al had hij beweerd dat paars groen was, dan nog zouden de coalitiepartijen met dat antwoord genoegen hebben genomen. Het rituele oppompen met woede van de woordvoerders van CDA, VVD en D66, om in tweede termijn weer leeg te lopen, is al vaak eerder vertoond.

Maar het was ook vermakelijk om te zien hoe minister Donner zich ergerde aan de domheid van sommige van zijn opponenten.

's Middags schudde hij zijn hoofd toen VVD-woordvoerder Frans Weekers stelde dat de minister niet verantwoordelijk was voor de fouten van zijn ambtenaren. André Rouvoet (ChristenUnie) moest Weekers corrigeren, dat die verantwoordelijkheid er wel was, maar dat de Kamer mocht beslissen welke consequenties ze daaraan wilde verbinden. Weekers: ,,Dank u, ik had het zelf niet beter kunnen formuleren.''

De futloze tweede termijn van Lousewies van der Laan (D66) deed vermoeden dat ze het zelf wel iets scherper had willen spelen, maar zich weer eens aan de fractiediscipline had moeten conformeren. Donner betoonde zich een scherpe en bewogen pleiter, maar precies de verdediger van de status -quo die Van der Laan hoopte niet meer te zullen horen.

Kortom, het debat was een ritueel van het soort dat je, al dan niet zuchtend, op de publieke televisie live hoort te kunnen volgen. Anders kan die instantie zichzelf echt beter opheffen en alles wat ze nu doet op internet zetten.

www.omroep.nl/themakanaal/player/nosjournaal24.html?bbview=1

    • Hans Beerekamp