Gestolen Rembrandt is terug

De Deense politie heeft gisteravond een gestolen schilderij van Rembrandt van Rijn teruggevonden. Het zelfportret werd in 2000 uit het Nationale Museum in Stockholm, Zweden gestolen.

De politie kreeg een tip dat het werk in een hotel in de Deense hoofdstad Kopenhagen te koop werd aangeboden. Ze deed daarop een inval waarbij vier mannen, twee Irakezen, een Gambiaan en een Zweed, werden aangehouden. Zij hadden het schilderij bij zich dat, naar verluidt, in ongeschonden staat verkeert en nog in de originele lijst zit.

Het zelfportret uit 1630 heeft een geschatte waarde van 33,6 miljoen euro en is volgens kenners een zeer belangrijk kunstwerk. Het stamt uit Rembrandts `Leidse periode' en maakt deel uit van een serie van drie schilderijen, aldus prof. E. van de Wetering, hoofd van het Rembrandt Research Project in Amsterdam. ,,Het is geschilderd op verguld koper, heel bijzonder'', zegt Van de Wetering, die zeer opgetogen op het nieuws reageerde. In de serie van drie is het zelfportret bovendien het enige werk dat is gesigneerd en gedateerd.

In de aanloop naar de inval in het hotel in Kopenhagen werkte de Deense politie samen met de Amerikaanse FBI en de Zweedse politie. De vier aangehouden mannen worden hoogstwaarschijnlijk uitgeleverd aan Zweden.

Bij de roof uit het Nationaal Museum in Stockholm, krap vijf jaar geleden, ontvreemdden gewapende en gemaskerde dieven ook twee schilderijen van Renoir. De dieven gingen er in een boot vandoor. Een van de twee schilderijen van Renoir werd later teruggevonden; een politieman deed zich voor als een kunstexpert die het schilderij wilde terugkopen voor het Zweedse museum. Uiteindelijk arresteerde de politie in die zaak dertien mensen. De meeste van hen werden veroordeeld. Het tweede gestolen schilderij van Renoir is nog altijd spoorloos.