Geen sherry uit VS

De Verenigde Staten moeten het gebruik van namen als champagne, chablis, madeira, chianti, sherry en bourgogne (burgundy) voor hun wijnen beperken. Dat is de EU gisteren met de VS overeengekomen. In ruil mogen Amerikaanse wijnen die op niet-traditionele wijze zijn gemaakt ongehinderd naar de EU worden geëxporteerd.

De EU en de VS hebben met onderbrekingen 20 jaar over het wijnconflict onderhandeld. ,,,Dit akkoord neemt de juridische onzekerheid weg en komt producenten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan ten goede'', zei eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw). Volgens het akkoord moeten de VS het gebruik van 17 Europese wijnnamen sterk beperken. Het gebruik van zulke geografische aanduidingen (bijvoorbeeld Champagne de Californie) is voor een 'beperkte periode' alleen nog toegestaan voor bestaande productiegebieden die leveren aan de eigen Amerikaanse markt.

De VS mogen voor een beperkte periode ook veertien traditioneel Europese kwalificaties als château, superieur en classic gebruiken. Volgens het akkoord, dat nog door de EU-landen en het Amerikaanse Congres moet worden goedgekeurd, erkennen de EU de wijnproductiemethodes die in de VS zijn toegestaan.