`Geen sanctie politie'

Tegen de politiefunctionarissen van de Rotterdamse politie die op ,,ontoelaatbare wijze'' de 11-jarige getuige van de Schiedammer Parkmoord verhoorden, moeten geen maatregelen worden genomen. Dat adviseert korpschef A. Meijboom van de Rotterdamse politie aan de korpsbeheerder, burgemeester I. Opstelten. Die kan zich ,,gezien de ernst van de zaak'' nog niet uitspreken over het advies.

Minister Donner had het kritische rapport over het functioneren van politie en justitie na de moord op Nienke in 2000 naar Opstelten gestuurd om ,,te doen wat geboden'' is tegen het politieteam. Het politieteam beschouwde kort na de moord op Nienke, haar vriendje en medeslachtoffer Maikel als verdachte. Volgens Meijboom heeft de politie bij de beslissing Maikel ,,harder aan te pakken'' zwaar geleund op de mening van een hoogleraar forensische kinderpsychologie. Die meende dat Maikel ,,een groot geheim'' had. De deskundige was ook bij de verhoren. Volgens Meijboom gingen de ondervragers ervan uit dat de deskundige zou ingrijpen als ze te ver gingen. De deskundige greep niet in. Meijboom betreurt de gang van zaken maar vindt maatregelen tegen de agenten onnodig.