Feyenoord zonder ziel en publiek

Van de vier Nederlandse clubs in het UEFA-Cuptoernooi wist alleen Feyenoord gisteren een nederlaag te voorkomen. Tot zover het goede nieuws uit Rotterdam-Zuid, waar de club van rood en wit een zwakke en zielloze wedstrijd speelde tegen Rapid Boekarest. Over twee weken wacht Feyenoord de return tegen een typische counterploeg, die dan aangemoedigd wordt door een geestdriftige aanhang. Uitschakeling in de eerste ronde van dit `troosttoernooi' zou een blamage betekenen voor de eindwinnaar van het seizoen 2001-2002.

In de eigen Kuip ontbeerde Feyenoord gisteravond de steun van de `twaalfde man', als gevolg van het vuurwerkincident tijdens het verloren UEFA-Cupduel van vorig seizoen tegen Sporting Portugal. De enige herrie in het doorgaans zo sfeervolle stadion klonk nu van de pers- en de hoofdtribune, waar Roemeense journalisten en bestuursleden hun partijdigheid niet verborgen hielden. Van Rotterdamse kant was alleen het gemopper van Gerard Cox te horen. Als columnist van de Feyenoord Krant had deze zanger en acteur een plaatsje tussen de verslaggevers bemachtigd. Zijn aanmoedigingen sorteerden geen effect.

De 1-1 tegen Rapid voelde als een nederlaag, gezien de sombere gezichten van de trainer en de spelers na afloop. Ze weigerden het lege stadion en de stromende regen als excuus te noemen voor de wanprestatie. Dat een aantal Feyenoorders voortdurend onderuit gleed, had volgens coach Erwin Koeman een commerciële oorzaak. Ze lopen op schoeisel dat ongeschikt is voor topvoetbal. Ironisch genoeg klaagde zijn voorganger Ruud Gullit vorig seizoen ook over de verkeerde noppenkeuze. Volgens beide trainers zijn het altijd dezelfde spelers die onderuitgaan.

Cruciaal voor de uitslag was een glijpartij van Serginho Greene. Deze stijlvolle, maar flegmatieke verdediger van Feyenoord raakte een kwartier voor tijd uit balans na een passeerbeweging van invaller Ciprian Vasilache, die afgelopen weekeinde nog tot de orde werd geroepen door het Roemeense clubbestuur na een stapavond met twee ploeggenoten. De in genade aangenomen speler legde Greene zodanig in de luren, dat de voormalige RKC'er vallend in een reflex met de hand tegen de bal sloeg. Een knullige fout, die Feyenoord duur kan komen te staan. Vasilache benutte zelf de strafschop en bezorgde Rapid een gunstige uitgangspositie voor het bereiken van de tweede ronde.

Zo verspeelde Feyenoord op simpele wijze een goedkoop verkregen 1-0 voorsprong. Het was bijna vanzelfsprekend Dirk Kuijt die de sukkelende thuisploeg een paar minuten voor rust in het zadel had geholpen met een boogbal over de onnodig uit zijn doel gelopen Roemeense keeper. Het was de enige goede actie van Kuijt, de publiekslieveling die extra last had van de treurige ambiance. Hij erkende na afloop dat hij een off-day had. Zijn maatje Salomon Kalou onderscheidde zich met een paar flitsende demarrages; te weinig voor een speler met zoveel talent.

De rest van het elftal schoot kwalitatief tekort om het verschil te maken. Het is al vaker geschreven: zonder de inbreng van K2 is Feyenoord een fletse en fantasieloze ploeg, die nogal geflatteerd aan kop gaat in de eredivisie. Wat dat betreft is er weinig veranderd sinds het vertrek van Gullit. Feyenoord is in een paar jaar tijd ver afgegleden, met of zonder charismatische coach. Alleen een wonderdokter lijkt de kwakkelende club overeind te kunnen helpen. De onervaren hoofdtrainer Koeman is opgezadeld met een zware erfenis.

De nieuwe coach heeft meer oog voor de verdediging dan zijn voorganger, die ook minder discipline nastreefde. Op nationaal niveau pakte de strengere aanpak vooralsnog goed uit; op internationaal niveau is de hand van een schoolmeester niet voldoende. Feyenoord was in technisch en tactisch opzicht niet of nauwelijks beter dan Rapid, de nummer drie van Roemenië en niet veel meer dan een Europese middenmoter.

Koeman heeft deze zomer ook een paar oudgedienden van stal gehaald. De dertigers Alfred Schreuder (gisteren geblesseerd) en Patrick Paauwe (nu clubrecordhouder met 53 Europa-Cupduels) lopen echter op hun laatste voetbalbenen. Ze zijn niet opgewassen tegen hun buitenlandse tegenstanders, die de slag op het middenveld om fysieke redenen winnen. Paauwe was tegen Rapid de vrijstaande speler bij Feyenoord, maar hij durfde de bal zelden op te eisen.

Volgens Koeman was het tempo te laag en leed zijn ploeg te veel balverlies om voor gevaar te kunnen zorgen. Deze manco's kwamen eerder aan het licht, maar toen wisten Kuijt en Kalou het slordige combinatiespel met individuele hoogstandjes te verbloemen. Veel zal in Boekarest daarom afhangen van K2, het koningskoppel van Feyenoord dat gisteravond voor één keer in de malaise deelde.

Feyenoord 1

Rapid Boekarest 1

Ruststand 1-0. 41. Kuijt 1-0, 75. Vasilache 1-1 (strafschop). Scheidsrechter: Hrinak (Slw). Tsch: 150. Gele kaart: Pardo, Greene (Feyenoord), Rada (Rapid Boekarest).

    • Jaap Bloembergen